Πως αποξηραίνουμε λουλούδια

Γνωρίζετε ότι μπορείτε εύκολα και οικονομικά να αποξηράνετε τα φυτά και τα λουλούδια σας, για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές συνθέσεις αποξηραμένων; Η αποξήρανση λουλουδιών, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε και να κλειδώσουμε την ομορφιά τους.

Πρώτα από όλα είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν είναι δυνατό να αποξηρανθούν όλων των ειδών τα λουλούδια. Μερικά λουλούδια περιέχουν τόσο πολλή υγρασία που ακόμα και αν τα αποξηράνουμε σε άμμο αποξήρανσης δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Συλλέξτε τα άνθη σας από το πρωί μέχρι το απόγευμα σε μέρες με ηλιοφάνεια και ξηρή ατμόσφαιρα. Αποφύγετε τις μέρες με συννεφιά, με υψηλή υγρασία, μετά από βροχή ή πότισμα, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πλήρη αποξήρανσή τους και επιπλέον αλλοιώνεται το σχήμα και η ποιότητά τους. Επιλέξτε άνθη στο στάδιο του μπουμπουκιού ή μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα πέταλα και ποτέ υπερώριμα άνθη καθώς παρουσιάζουν μειωμένη ανθεκτικότητα στον χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς διαφορετικούς τρόπους αποξήρανσης λουλουδιών:

Δείτε τις ενότητες του άρθρου:

Αποξήρανση στον αέρα

Είναι ο πιο γνωστός και πιο συνηθισμένος τρόπος αποξήρανσης λουλουδιών. Μπορούμε να αποξηράνουμε οποιοδήποτε είδος λουλουδιού θέλουμε, αρκεί να μην είναι μαραμένο ή μαδημένο. Τοποθετούμε τα άνθη σε μικρές ομάδες και προσέχουμε να είναι σε διαφορετικό ύψος το καθένα για να μην χτυπάνε μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κίνηση του αέρα και να προχωρά ομαλά η αποξήρανση των λουλουδιών. Κρεμάμε τα λουλούδια ανάποδα σε ξηρό και σκοτεινό μέρος και φροντίζουμε να είναι σε σημείο όπου δεν θα χτυπηθούν και όλα τα μπουμπούκια να κοιτούν το έδαφος.

Η χρησιμοποίηση ανεμιστήρα στον χώρο αποξήρανσης θα εξασφαλίσει καλή κυκλοφορία του αέρα και απαλλάσσει τον χώρο από την υγρασία. Όταν λυγίζουμε το κοτσάνι και σπάει, είναι έτοιμο το μπουκέτο μας, διαφορετικά αν λυγίζει απλά, θέλει ακόμα τον χρόνο του.

Ιδανικά λουλούδια με αυτόν τον τρόπο αποξήρανσης, είναι τα τριαντάφυλλα.

Αποξήρανση σε βάζο

Μια ακόμα εύκολη μέθοδος αποξήρανσης είναι με τα λουλούδια μέσα σε βάζο με νερό. Είναι ένας τρόπος που αποδίδει ιδιαίτερα σε φρέσκα λουλούδια από τα οποία αφού κόψουμε το μεγαλύτερο μέρος των κοτσανιών και τα φύλλα, τα τοποθετούμε σε ένα βάζο με λίγα εκατοστά νερό, ίσα που να ακουμπάνε τα κοτσάνια μέσα σε αυτό. Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό μέρος για μια έως δύο εβδομάδες. Μετά από μερικές μέρες όταν τα λουλούδια ξεκινήσουν να μαραίνονται, ψεκάζουμε με λακ μαλλιών, και αφότου το νερό στο βάζο θα έχει εντελώς εξατμιστεί ξαναψεκάζουμε με λακ τα ήδη αποξηραμένα λουλούδια.

Διαβάστε επίσης  Τα έντομα που είναι ωφέλιμο να έχουμε στον κήπο μας

Δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για όλα τα είδη. Ιδανικά λουλούδια γι’ αυτήν τη μέθοδο, είναι οι ορτανσίες, τα τριαντάφυλλα και τα γαρύφαλλα τα οποία θα αποξηρανθούν ιδιαίτερα πετυχημένα. Ειδικά για τις ορτανσίες, επιλέξτε ένα χαμηλό βάζο, κόψτε σχεδόν ολόκληρο το κοτσάνι και τοποθετείστε τες με τρόπο που ο αέρας να κυκλοφορεί ανάμεσα στα λουλούδια. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε αποξηραμένα μπουκέτα ορτανσίας με πολύ όμορφες και ζωντανές αποχρώσεις.

Πιέζοντας τα λουλούδια

Μια ακόμα αρκετά διαδεδομένη μέθοδος αποξήρανσης λουλουδιών είναι η μέθοδος της πίεσης. Μια απλή τεχνική που μπορεί να γίνει με πολύ απλά μέσα, όπως ένα βιβλίο. Ανοίγουμε ένα βαρύ βιβλίο στη μέση και βάζουμε επάνω τρία απορροφητικά κομμάτια χαρτί κουζίνας. Κλείνουμε το βιβλίο, πιέζοντας μέσα τα λουλούδια, και βάζοντας από πάνω ένα ακόμα βαρύ βιβλίο. Μπορούμε να αποξηράνουμε πολλά λουλούδια ταυτόχρονα, τοποθετώντας τα ανάμεσα από διαφορετικές σελίδες του ίδιου βιβλίου.

Η μέθοδος αυτή είναι πιο αργή, αλλά δύσκολα θα αποτύχει. Καλό θα είναι, αν παρατηρήσουμε ότι κάποιο λουλούδι είναι ακόμα νωπό, να το κρεμάσουμε ανάποδα για αρκετές ώρες πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία της αποξήρανσης με αυτή την μέθοδο.

Επιλέγουμε λουλούδια που είναι λεπτά και μεγάλα, όσο πιο παχιά τόσο πιο ανόμοια θα γίνουν. Μια πολύ καλή επιλογή λουλουδιών για αυτή την τεχνική είναι η αζαλέα, ο καπουτσίνος, οι βιολέτες, οι μαργαρίτες και οι πανσέδες.

Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε επίσης να αποξηράνουμε και φύλλα

 

Τις πιο πολλές φορές, η επιθυμία να αποξηράνουμε κάποια λουλούδια μας δημιουργείται όταν αυτά έχουν ήδη αρχίσει να μαραίνονται στα βάζα μας. Δεν είναι η σωστή επιλογή. Αντίθετα. Όσο πιο φρέσκα είναι τα λουλούδια πριν από την διαδικασία αποξήρανσης, όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά για λουλούδια που τα πέταλά τους ανοίγουν έντονα όσο ωριμάζουν, όπως τα τριαντάφυλλα.

Διαβάστε επίσης  Ξεφορτωθείτε τα αγριόχορτα με φυσικό ζιζανιοκτόνο

Συχνά, όταν το αποτέλεσμα της αποξήρανσης λουλουδιών δεν μας ικανοποιεί, δεν σημαίνει πως κάναμε κάποιο λάθος. Απλώς όχι μόνο το κάθε είδος αλλά και η κάθε ποικιλία ίδιου λουλουδιού συμπεριφέρεται πολλές φορές διαφορετικά σε ορισμένες λεπτομέρειες που όμως καθορίζουν την τελική αποξηραμένη του όψη και κάποια είδη απλώς δεν αποξηραίνονται σωστά με κανέναν τρόπο.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!