Γανόδερμα: Ιδιότητες και Οφέλη για την Υγεία

Κάποτε η συλλογή μανιταριών γινόταν από λίγους ”μυημένους” γνώστες που μάζευαν τα είδη που γνώριζαν καλά, όταν οι συνθήκες και ο καιρός το επέτρεπαν.

Σήμερα η καλλιέργεια, συλλογή και μελέτη των μανιταριών έχουν εξελιχθεί σε επιστήμη, επιτρέποντας μας να γνωρίσουμε πολλά είδη και να αποκομίσουμε τα οφέλη από τις θεραπευτικές ουσίες που περιέχουν.

Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3000 είδη μανιταριών. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς προσφέρουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, και φυσικά σε θερμίδες.

Γανόδερμα το λαμπερό

Το γανόδερμα θεωρείται ο βασιλιάς των μανιταριών. Το μανιτάρι αυτό είναι σπάνιο στη χώρα μας, καθώς υπάρχει σε αφθονία μόνο στο Πήλιο.

Το βρίσκουμε πάνω σε νεκρά ξύλα πλατύφυλλων ή κωνοφόρων. Το καπέλο του μανιταριού έχει μήκος 15 εκατοστά περίπου και είναι ακανόνιστα κυκλικό. Η επιφάνεια του είναι σκληρή και γυαλιστερή με ομόκεντρες αυλακώσεις, κίτρινη κεραμιδόχρωμη ή καφεκοκκινωπή.

Είναι πάρα πολύ σκληρό, σαν ξύλο, και δεν τρώγεται. Κυκλοφορεί όμως ως συμπλήρωμα διατροφής σε σκόνη, με τη μορφή κάψουλας, ή ακόμα και σε αποξηραμένες φέτες.

Ευεργετικές ιδιότητες

Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις είχαν ανακαλύψει οι Κινέζοι εδώ και 4000 χρόνια, καθώς η αποξηραμένη σκόνη του χρησιμοποιήθηκε από μέλη της δυναστείας των Μινγκ.

Το γανόδερμα ανήκει στην κατηγορία των προσαρμογώνων. Όπως λέει και η ίδια η λέξη, προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Για παράδειγμα ένα προσαρμογόνο για την πίεση θα την μειώσει σε έναν υπερτασικό, ενώ θα την αυξήσει σε κάποιον υποτασικό. Μόλις 300 βότανα έχουν χαρακτηριστεί ως προσαρμογόνα, με το γανόδερμα να έχει την πρώτη θέση σε αυτά.

  • Το γανόδερμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως:
  • Ενεργοποιητής παραγωγής Τ-λεμφοκυττάρων
  • Θεραπευτικό για την υπέρταση
  • Αντιφλεγμονώδες
  • Ηπατοπροστατευτικό
  • Προληπτικό για νοσήματα που σχετίζονται με μεγάλα υψόμετρα
  • Ρυθμιστής της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Θεραπευτικό για αυτοάνοσα νοσήματα
Διαβάστε επίσης  Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα άγρια φαγώσιμα χόρτα

Τρόποι χρήσης

Έλαιο

Στην Ασία το έλαιο γανόδερμα είναι αρκετά διαδεδομένο και προέρχεται από τους σπόρους του μανιταριού. Το έλαιο είναι έως και 70 φορές πιο ισχυρό από τη σάρκα του μανιταριού.

Το έλαιο γανόδερμα είναι αρκετά ακριβό μιας και το γανόδερμα είναι αρκετά δυσεύρετο καθώς φυτρώνει σε περιοχές συχνά απρόσιτες για τον άνθρωπο. Για 1 κιλό έλαιο χρειάζονται περίπου 1000 κιλά γανόδερμα.

Εκχύλισμα

Σε 500ml τσίπουρο ή καθαρό οινόπνευμα ρίχνουμε 10 κομμάτια αποξηραμένου γανοδέρματος ή 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένου σε σκόνη. Κρατάμε το μείγμα αυτό για 3 βδομάδες και το ανακινούμε 3 φορές κάθε μέρα. Αφού το σουρώσουμε πίνουμε μια κουταλιά του γλυκού με ένα ποτήρι νερό 3 φορές την ημέρα για 2 μήνες. Στη συνέχεια προτείνεται μια κουταλιά την ημέρα με ένα ποτήρι νερό.

Ποδόλουτρο

Το γανόδερμα είναι ιδανικό για ποδόλουτρο για αποτοξίνωση. Σε 3 λίτρα καυτό νερό ρίχνουμε 3 κομμάτια αποξηραμένο γανόδερμα ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένου σε σκόνη. Μετά από 10 λεπτά ρίχνουμε 2 κ.σ. ξύδι και κάνουμε ποδόλουτρο για μισή ώρα.

Μια μέση συχνότητα ποδόλουτρου με γανόδερμα είναι 3 φορές την βδομάδα για τον πρώτο μήνα,2 φορές την βδομάδα για τον δεύτερο μήνα, και 1 φορά για τον τρίτο μήνα και έπειτα.

Ρόφημα

Χρησιμοποιούμε 30 γραμμάρια γανοδέρματος σε σκόνη για 500ml νερό. Βάζουμε τη σκόνη σε κρύο νερό και αφήνουμε να βράσει 5 με 10 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά το αφήνουμε 5 με 10 λεπτά. Έπειτα το σουρώνουμε και είναι έτοιμο το ρόφημα.

Γράφει η Ντέπυ Χαροκόπου

Διαβάστε επίσης  Τροφή κατευθείαν από τη φύση

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!

Add Comment

Απάντηση