Καταπολέμηση εντόμων με εκχύλισμα τσουκνίδας

Η άνοιξη ήρθε, μαζί και όλοι οι επισκέπτες που έρχονται μαζί της! Ιδιαίτερα προβλήματα στα έντομα αντιμετωπίζουν φυτά όπως οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, οι φράουλες και άλλα…

Ένας εύκολος αλλά και αγνός τρόπος για να καταπολεμήσετε όλα αυτά τα έντομα είναι η τσουκνίδα. Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, στο οποίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Η τσουκνίδα ανάλογα την περιοχή, ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι δραστική για τα παρασκευάσματα που θα περιγράψουμε, όταν κοπεί λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Κόβουμε τα φύλλα και τα στελέχη της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για να την έχουμε και άλλες περιόδους.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται από καιρό σαν φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία. Με την χρήση διαλύματος τσουκνίδας έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη των φυτών αυξάνεται και τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή τους απέναντι στα έντομα και ειδικά στις αφίδες.

Προετοιμασία και εφαρμογή εκχυλίσματος τσουκνίδας

Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της τσουκνίδας και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε το εκχύλισμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα.

Προσοχή: Φορέστε γάντια για να πιάσετε την τσουκνίδα και φροντίστε εφόσον ψεκάσετε σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει καλός εξαερισμός. Αλλιώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξετε με ένα απαίσιο κάψιμο στο λαιμό σας.

Δοσολογία

Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

Για αντιμετώπιση εντόμων

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε φρέσκια τσουκνίδα. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστεί με νερό. Αφήνουμε το μείγμα το πολύ 14 έως 24 ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής.

Διαβάστε επίσης  Πως αποξηραίνουμε λουλούδια

Σουρώνουμε το μείγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβουμε αυτό ακόμα 3 με 4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μείγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα τσουκνίδας αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την δραστικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προστεθεί μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Δείτε ακόμη: Φυσική καταπολέμηση μελίγκρας και ψώρας φυτών

Για λίπανση

Με τις ίδιες αναλογίες νερού και τσουκνίδας, φτιάχνουμε ένα παρασκεύασμα που το αφήνουμε όμως 10 με 14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά με ένα ξύλο.

Μετά από λίγες ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή για αυτό τοποθετούμε το βαρέλι με το παρασκεύασμα σε κάποια άκρη του κήπου και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Το χειμώνα, αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε το βαρέλι κάπου στον ήλιο, το καλοκαίρι όμως οπωσδήποτε στη σκιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα σκόνης από πετρώματα.

Όταν οι αφροί σταματήσουν μετά από 10 με 14 μέρες, το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε το σουρώνουμε και το διάλυμα αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για μετέπειτα χρήση.

Το μείγμα αυτό το αραιώνουμε με το τριπλάσιο μέχρι και πενταπλάσιο νερό. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται.

Με το παρασκεύασμα αυτό ψεκάζουμε τα φυτά καθώς δρα ως αναζωογονητικό σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία. Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές. Αν έχουμε αρκετό από αυτό το διάλυμα, μπορούμε να το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό και να ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, ώστε να δώσουμε στο έδαφος και άζωτο.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι ο ζεόλιθος και ποια η χρήση του στον κήπο

Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, χρησιμοποιώντας μόνο αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε. Το παρασκεύασμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί για ράντισμα των φυτών και με άλλα παρασκευάσματα.

Διαβάστε ακόμη: Τα έντομα που είναι ωφέλιμο να έχουμε στον κήπο μας

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!