Καλλιέργεια φράουλας – Οδηγίες και Συμβουλές

Οι φράουλες είναι ένα φρούτο που μπορεί να καλλιεργηθεί σχετικά εύκολα και θα ανταμείψει τον ερασιτέχνη καλλιεργητή. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμη και μέσα στο σπίτι! Μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τις δικές σας φράουλες ξεκινώντας από σπόρους ή από έτοιμα σπορόφυτα.

Στον οικιακό λαχανόκηπο έτοιμα φυτά φράουλας, πολλές φορές με άνθη, φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης. Η παραγωγή μπορεί να είναι περιορισμένη αλλά καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Καλλιέργεια φράουλας από σπόρους

Αρχικά, θα πρέπει να αγοράσετε ή να προμηθευτείτε σπόρους φράουλας. Μπορείτε να τους σπείρετε πρακτικά όποτε θέλετε, αρκεί να εξασφαλίσετε τις σωστές συνθήκες για τα φυτά σας στη συνέχεια.

Υπάρχει όμως ένα μυστικό ώστε να ξεκινήσετε τις φράουλες από σπόρους. Θα πρέπει να τους βάλετε στο ψυγείο για 4 εβδομάδες πριν τους φυτέψετε. Αν δεν το κάνετε, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν!

Αφού πάρετε στα χέρια σας τους σπόρους, τυλίξτε τους μέσα σε μία χαρτοπετσέτα, βάλτε τη χαρτοπετσέτα μέσα σε μία πλαστική σακούλα και βάλτε τους στο ψυγείο για 4 εβδομάδες. Μετά από 4 εβδομάδες, βγάλτε τους από το ψυγείο και αφήστε τους να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ολοκληρωθεί η απόψυξη, είναι έτοιμοι για φύτεμα.

Φυτέψτε τους σπόρους σε δίσκους σπορείων, αυγοθήκες, πλαστικά ποτήρια ή ότι άλλο μέσο έχετε στη διάθεσή σας. Το χώμα μέσα στο οποίο θα φυτέψετε τους σπόρους, θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Οι φράουλες προτιμούν το χαλαρό και αραιό χώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπόστ, ειδικό μείγμα για σπορόφυτα ή συνδυασμό των παραπάνω.

Δείτε: Φτιάξτε μόνοι σας κομπόστ για τον κήπο

Τοποθετήστε το φυτώριο με τους σπόρους φράουλας σε σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες την ημέρα, ή χρησιμοποιήστε τεχνητό φως.

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν οι σπόροι βλαστήσουν και έχετε έτοιμα τα σπορόφυτα, μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε στην τελική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρες.

Διαβάστε επίσης  Πως επιβιώνουν τα δέντρα στο κρύο

Καλλιέργεια φράουλας από σπορόφυτα

Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά φράουλας από φυτώρια. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε στη συνέχεια είναι να τα φυτέψετε στην τελική τους θέση στον κήπο ή στις γλάστρες. Στον οικιακό λαχανόκηπο έτοιμα φυτά, πολλές φορές με άνθη, φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης. Η παραγωγή μπορεί να είναι περιορισμένη αλλά καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας.

Πότε φυτεύουμε φράουλες

Μπορείτε να φυτέψετε φυτά φράουλας είτε τον Σεπτέμβριο είτε την Άνοιξη:

  • Σεπτέμβριος: Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη άνοιξη/καλοκαίρι ώστε να έχετε καρπούς. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι στο μεσοδιάστημα το φυτό έχει αρκετό χρόνο ώστε να αναπτύξει γερό ριζικό σύστημα και είναι πολύ παραγωγικό. Θα πρέπει να προσέξετε όμως ώστε να το προστατέψετε από τις παγωνιές του χειμώνα.
  • Άνοιξη: Φυτέψτε τις φραουλιές μετά τα τελευταία κρύα μετά τα μέσα Μαρτίου. Επιλέξτε ένα μέρος που θα το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6 με 8 ώρες την ημέρα. Η παραγωγή που θα έχετε δε θα είναι η καλύτερη δυνατή. Περιμένετε όμως… Η φράουλα είναι πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται μόνο του. Την επόμενη χρονιά θα έχετε πλούσια παραγωγή.

Καλλιέργειας φράουλας – Κατάλληλες συνθήκες

Χώμα: Οι φράουλες θέλουν αραιό καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το ιδανικό pH για τις φράουλες είναι μεταξύ 5,8 και 6,2. Μη φυτεύετε τις φραουλιές σε μέρος που προηγουμένως είχαν καλλιεργηθεί τομάτες, πατάτες, πιπεριές ή μελιτζάνες. Αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ ή άλλα οργανικά λιπάσματα. Το χειμώνα, προστατέψετε τις ρίζες ρίχνοντας στην επιφάνεια του εδάφους άχυρο ή οργανική ύλη (κομμένα χόρτα, φύλλα, κ.λ.π.)

Δείτε εδώ: Τι είναι το pH του εδάφους

Ήλιος: Το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6 με 8 ώρες την ημέρα. Αν έχετε φυτέψει τις φραουλιές μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να τις έχετε κοντά σε παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος την ημέρα ή να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό για 6 με 8 ώρες την ημέρα.

Πότισμα-Νερό: Οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Ποτίζετε ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

Διαβάστε επίσης  Κράνα ή Κράνμπερι;

Θερμοκρασία: Οι φράουλες δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τις φράουλες είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου.

Πως να καλλιεργήσετε φράουλες στο μπαλκόνι σας!

Θα χρειαστείτε μια μεγάλη γλάστρα την οποία θα γεμίσετε με αφράτο χώμα εμπλουτισμένο με κομπόστ. Στην συνέχεια, ανοίξτε τρύπες ανά 20 εκατοστά και φυτέψτε τα φυτά φράουλας. Έπειτα ποτίστε αμέσως με προσοχή καθώς δεν θέλουν πολύ νερό τον πρώτο μήνα, γιατί τα φυτά έχουν μικρό ριζικό σύστημα το οποίο σαπίζει πολύ εύκολα. Καλό είναι να προσθέτετε μια φορά τον μήνα λίγη κοπριά και να ανακατεύεται το χώμα, αυτό βοηθά στην καλή ανάπτυξη των φυτών χωρίς να προκαλεί προβλήματα.

πηγή: kalliergo.gr

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!