Καλλιέργεια και φύτευση μπλούμπερι

Το μύρτιλο, η αλλιώς γνωστό και ως μπλούμπερι, είναι πολυετής και φυλλοβόλος θάμνος με ξυλώδη κορμό. Χαρακτηρίζεται ως υψηλός θάμνος και το ύψος του μπορεί να φτάσει έως και τα 2 μέτρα, κάτι το οποίο διευκολύνει τη συγκομιδή του καρπού.

Το μύρτιλο μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, καθώς περιλαμβάνει ποικιλίες που έχουν υψηλή προσαρμοστικότητα στο κλίμα. Ανάλογα το κλίμα της περιοχή σας θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη ποικιλία.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Για να επιλέξετε ποια ποικιλία μύρτιλου θα καλλιεργήσετε θα πρέπει να λάβετε υπόψιν παράγοντες όπως η προσαρμοστικότητας της ποικιλίας στο έδαφος και στο κλίμα της περιοχής σας.

Καλλιέργεια μπλούμπερι

Απαιτήσεις σε κλίμα

Το μύρτιλο είναι ένα φυτό το οποίο έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις κλιματικές συνθήκες. Υπάρχουν ποικιλίες που έχουν ανάγκη περισσότερο ψύχος για το λήθαργο των οφθαλμών.

Το κλίμα της Ελλάδας βοηθάει στην καλλιέργεια του μύρτιλου. Στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να φυτευτούν ποικιλίες που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χειμερινό ψύχος, ενώ στη Νότια Ελλάδα ποικιλίες που έχουν μικρές απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ποικιλίες μπλούμπερι

 • που είναι απαιτητικές σε ψύχος:
  Berkley, Blueray, Bluetta, Collins, Coville, Darrow, Jersey, Lateblue
 • με μικρές απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες:
  Aliceblue, Beckyblue, Briteblue, Centurion, Climax, Delite, Flodablue, Poewrblue, Premier, Sharpblue, Southland, Tifblue, Woodard

Απαιτήσεις σε έδαφος

Το ιδανικό έδαφος για το μύρτιλο είναι το ελαφρά αμμώδες με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και με χαμηλό ph (από 3.8 έως 5.2). Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά το νερό και να γίνει σωστή κατεργασία του εδάφους πριν από τη φύτευση. Εφόσον το έδαφος έχει υψηλό pH, θα πρέπει να μειώσετε το pH πριν από τη φύτευση.

Διαβάστε επίσης  Καλλιεργήστε στέβια στη γλάστρα και στον κήπο

Διαβάστε εδώ: Τι είναι το pH του εδάφους


Για να έχετε επιτυχία στην καλλιέργεια του μυρτίλου θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη ποικιλία για τον κήπο ή το χωράφι σας. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας παράγοντες όπως την προσαρμοστικότητα της ποικιλίας στο κλίμα της περιοχή σας και στο έδαφος.

Απαιτήσεις σε άρδευση

Το μύρτιλο ως καλλιέργεια χρειάζεται ικανοποιητική υγρασία σε όλα τα στάδια ανάπτυξης καθώς δεν αντέχει στην ξηρασία. Για αυτόν το λόγο ένας σημαντικός παράγοντας στην καλλιέργεια του μυρτίλου είναι το νερό. Το έδαφος πρέπει να ποτίζεται συχνά. Παρ’ όλα αυτά το υπερβολικό πότισμα μπορεί να αποβεί καταστροφικό και για το ευαίσθητο ριζικό σύστημα του καθώς και για την ποιότητα του καρπού.

Περίοδος φύτευσης

Το μύρτιλο φυτεύεται κυρίως από τα τέλη του χειμώνα έως και την άνοιξη. Σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και στα νησιά μπορεί να φυτευτεί και την περίοδο Οκτωβρίου-Μαρτίου. Τα φυτά εφόσον είναι σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου εκτός από περιόδους με πάρα πολύ ζέστη ή πάρα πολύ κρύο.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι μια απαραίτητη καλλιεργητική τεχνική για το μύρτιλο. Γίνεται κάθε χρόνο, στα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

Έπειτα από το πέμπτο έτος, του κλάδεμα καρποφορίας του μυρτίλου συνιστάται για την απομάκρυνση των μη παραγωγικών και πολύ λεπτών βλαστών. Οι βλαστοί με μεγαλύτερη ηλικία θεωρούνται ότι έχουν μειωμένη παραγωγικότητα. Συνιστάται να κλαδεύεται και να απομακρύνεται ένας βλαστός κάθε έξι παλαιούς άνω των δύο ετών.

Το κλάδεμα που εφαρμόζεται κάθε χρόνο έχει σκοπό τη μόρφωση και διατήρηση σταθερού μεγέθους και σχήματος στο φυτό, καθώς ευνοεί το σχηματισμό λιγότερων αλλά μεγαλύτερων καρπών. Οι καρποί αυτοί οφείλονται στην ευρωστία των φυτών και είναι ανώτεροι σε ποιότητα.

Τα φυτά που δέχονται όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες, συμπεριλαμβανομένων και το κλάδεμα, έχουν μεγαλύτερη παραγωγική διάρκεια.

Διαβάστε επίσης  Ποια δέντρα δεν πρέπει να φυτεύονται στην αυλή

Συγκομιδή

Καθώς το μύρτιλο δεν είναι πολύ υψηλό φυτό, αυτό διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών καθώς γίνεται εύκολα με τα χέρια.

Ευεργετικές ιδιότητες

Ο καρπός του διακρίνεται για την ελαφρά του περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και διακρίνεται για τις πλούσιες αντιοξειδωτικές του ουσίες. Ως φυτό το μύρτιλο έχει πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, από την μεγαλύτερα ανάμεσα σε πολλά.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!

2 Comments

 1. PANOS
  26 Ιανουαρίου 2018
 2. GardenTalk
  27 Ιανουαρίου 2018

Add Comment

Απάντηση