Καλλιεργήστε σπανάκι στον κήπο σας

Το σπανάκι είναι ετήσιο λαχανικό και καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, B, C) και σίδηρο.

Τα φύλλα του σχηματίζονται πάνω σε υποτυπώδη μη αναπτυγμένο βλαστό και σχηματίζουν εμφανή ροζέτα.Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες. Αυτές που δίνουν σγουρά φύλλα και αυτές που δίνουν λεία φύλλα. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί στο στάδιο της ροζέτας καταναλώνονται φρέσκα ή κατεψυγμένα.

Φύτευση

Καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποια τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμίξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα ή βοηθητικούς παράγοντες. Ανακατέψτε καλά το χώμα. Έπειτα αφού έχουμε ισιώσει το χώμα κάνουμε τρύπες και φυτεύουμε το σπανάκι περίπου 5 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος.

Πρέπει να φροντίσετε να φυτέψετε κάθε φυτό σε απόσταση 7-8 εκατοστών, για να σχηματίσει μεγάλα φύλλα. Όσο περισσότερο χώρο θα δώσετε, τόσο πιο μεγάλα θα σχηματιστούν τα φύλλα. Αν επιθυμείτε να μαζεύετε τα φύλλα όταν είναι αρκετά τρυφερά σε νεαρή ηλικία, τότε μπορείτε να μειώσετε την απόσταση στα 5 εκατοστά το ένα φυτό από το άλλο. Σε κάθε θέση φύτευσης μπορείτε να τοποθετήσετε δύο σπόρους για να μειώσετε το ποσοστό αυτών που δεν θα φυτρώσουν. Αργότερα, αν φυτρώσουν και οι δύο σπόροι στη θέση φύτευσης, απομακρύνετε το πιο αδύναμο φυτό.

Το σπανάκι παρ’ όλο που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τον αέρα, χρειάζεται όσες περισσότερες ώρες ήλιου γίνεται. Επομένως επιλέξτε το πιο ηλιόλουστο μέρος στον κήπο σας.

Η σπορά γίνεται από το τέλος του καλοκαιριού (Αύγουστος-Οκτώβριος) μέχρι τις αρχές της άνοιξης (Φεβρουάριο-Μάρτιο). Μπορείτε να σπέρνεται το σπανάκι κάθε 2 βδομάδες για συνεχείς συγκομιδές μέχρι οι θερμοκρασίες να φθάσουν στους 18°C και η μέρα να αρχίσει να μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης  Λαχανικά που μπορούν να φυτρώνουν συνέχεια

Πότισμα

Γενικά σαν λαχανικό δεν έχει υψηλές απαιτήσεις στο νερό. Όταν ποτίζετε τα παρτέρια προσπαθήστε να μην μένει το νερό στάσιμο στην επιφάνεια. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε σήψη και στην ανάπτυξη διάφορων μυκητολογικών ασθενειών στις ρίζες και στο στέλεχος. Επίσης, αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων. Κρατήστε το χώμα υγρό, αλλά όχι υπερβολικά μουσκεμένο. Φροντίστε να γίνεται καλή αποστράγγιση.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή αρχίζει μόλις αυτά αποκτήσουν από 4 μέχρι και 6 πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα. Η περίοδος συγκομιδής διαρκεί 2 βδομάδες και γίνεται με ειδικά μαχαίρια ή εργαλεία κοπής, περίπου 1 εκατοστό κάτω από τη ροζέτα. Δεν πρέπει να κόβονται ούτε πολύ νωρίς, γιατί δεν έχουν πάρει βάρος ακόμα, ούτε πολύ αργά γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα. Οι καλύτερες ώρες για συγκομιδή είναι οι απογευματινές γιατί τις πρωινές ώρες υπάρχει δροσιά και τα φύλλα μπορεί να σχίσουν.

Συντήρηση σπανακιού

Το σπανάκι δεν μπορεί να συντηρηθεί για πάνω από 10 ημέρες στο ψυγείο. Μπορείτε όμως να βράσετε τα φύλλα, να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!
Δείτε επίσης
Το σπιτικό φυστικοβούτυρο φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, έχει ασύγκριτο άρωμα,…