Κουμ κουάτ – Καλλιέργεια στον κήπο

Το κουμ κουάτ είναι ένα δέντρο που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Η καταγωγή του κουμ κουάτ είναι από τη Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από τον 12ο αιώνα ενώ στην Ευρώπη ξεκίνησε να καλλιεργείται στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό. Στην Κέρκυρα καλλιεργείται εκτεταμένα από το 1924 και έχει μάλιστα ανακηρυχθεί προϊόν ποιότητας προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Ο καρπός τους είναι κατά πολύ ίδιος με τα πορτοκάλια αλλά πολύ μικρότερος και με έντονο σχήμα οβάλ και σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ελιά. Είναι το μόνο εσπεριδοειδές που μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο, μαζί με τη γλυκιά φλούδα του. Το κουμ κουάτ με τα πράσινα, γυαλιστερά του φύλλα και τους οβάλ, χαρακτηριστικούς καρπούς είναι πολύ όμορφο για να του αντισταθείς. Το κουμ κουάτ είναι ένα εσπεριδοειδές που μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα είτε μέσα στο σπίτι ή στον κήπο.

Καλλιέργεια του κουμ κουάτ μέσα στο σπίτι ή στον κήπο

Το κουμ κουάτ όπως κάθε εσπεριδοειδές είναι ευαίσθητο στο κρύο. Στο μπαλκόνι και στον κήπο, θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε σημείο όπου χτυπάει αρκετές ώρες ο ήλιος και σε σημεία που δεν θα το χτυπάει ο δυνατός αέρας. Για γλάστρα, επιλέξτε κάποια αρκετά μεγάλη που θα γεμίσετε με χώμα καλής ποιότητας και μεγάλης ικανότητας αποστράγγισης. Το κουμ κουάτ χρειάζεται λίπασμα όλες τις εποχές του χρόνου εκτός του χειμώνα. Τότε, μάλιστα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν μεγάλη απειλή για την κατάσταση του. Ακόμα και στις ζεστές περιοχές, όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει τις κρύες νύχτες να το προστατεύσετε καλύπτοντας το με κάποιο πλαστικό.

Το κουμ κουάτ προτιμά αρκετό ήλιο, αλλά στην περίπτωση που ο κήπος σας δεν έχει μια θέση με πλήρη ήλιο, τοποθετήστε το στο πιο ηλιόλουστο μέρος που έχετε. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φύλλα του χρειάζονται ψέκασμα με λίγο νερό για να δροσιστεί. Χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά με λίγο νερό κάθε φορά. Κρατήστε το χώμα μέτρια υγρό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χρόνου που οι καρποί του είναι σε ανάπτυξη, διαφορετικά κινδυνεύει να σαπίσει.

Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή του είναι ανάμεσα στους 13° και τους 30° C. Αντέχει όμως και σε μικρότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες. Αρχίζει να έχουν προβλήματα σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 38° C , ιδιαίτερα όταν η υγρασία είναι χαμηλή, και σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0° C.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και στην περίπτωση που θέλεις το κουμ κουάτ να αναπτυχθεί μέσα στο σπίτι σου. Για να το δείτε να μεγαλώνει σωστά, η γλάστρα θα πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στο παράθυρο για να το βλέπει ο ήλιος. Επίλεξε μια γλάστρα με ποδαράκια για να σιγουρευτείτε ότι το φυτό δεν παραμένει στο νερό που λιμνάζει στο πιατάκι.

Συγκομιδή

Το κουμ κουάτ είναι ιδανικό για τον κήπο, καθώς οι καρποί του μπορούν να συλλεχθούν και να φαγωθούν κατευθείαν από το δέντρο. Με σημαντικό παράγοντα το μέγεθος του δέντρου η παραγωγή μπορεί να είναι από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες φρούτα.

Τα φρούτα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν η τελευταία υπόδειξη του πράσινου εξαφανίζεται και τα φρούτα έχουν ένα κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα Ο ακριβής χρόνος συγκομιδής εξαρτάται ανάλογα με την ποικιλία. Ορισμένες ποικιλίες ωριμάζουν από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο και μερικά από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο.

Αν το κουμ κουάτ σου μεγαλώσει και θεριέψει, θα μπορείς να έχεις και εσύ μια μικρή παραγωγή.

Τα οφέλη του κουμ κουάτ

  • Το κουμκουάτ είναι πηγή βιταμινών Α και C. Η βιταμίνη C βοηθάει στην επούλωση πληγών, στην υγεία του συνδετικού ιστού και στην απορρόφηση των ελεύθερων ριζών.
  • Τα κουμκουάτ έχουν ισοδύναμη αξία σε θερμίδες με εκείνη των σταφυλιών. Τα 100 γρ. φρέσκα κουμκουάτ παρέχουν μόνο 71 θερμίδες.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα του κουμκουάτ σε φυτικές ίνες το καθιστούν ευεργετικό για τον έλεγχο της όρεξης και τον διαρκή κορεσμό. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.
  • Τα κουμκουάτ προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών.
  • Το κουμκουάτ είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που λειτουργούν ως παράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
  • Είναι μέτρια πηγή μετάλλων, όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος. Το ασβέστιο είναι το κυριότερο στοιχείο που απαιτείται για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος απαιτείται για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για την κυτταρική οξείδωση.

Χρήσεις του κουμ κουατ

Τρώγεται νωπός, σε κονσέρβες αλλά κυρίως γίνεται γλυκό, μαρμελάδα, ζελέ. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος και αντέχει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. (αλλαγή στο κείμενο χρήσεις να μην μείνει έτσι)

  • Ο καρπός του καταναλώνεται ολόκληρος, μαζί με τη φλούδα του η οποία είναι πιο γλυκιά από τον πολτό, και εξισορροπεί την γεύση.
  • Κόψτε τα κουμ κουάτ σε λεπτά φέτες, βγάλτε τα κουκούτσια και προσθέστε τα σε σαλάτες.
  • Χρησιμοποιήστε τα μαζί με άλλα εσπεριδοειδή – γκρέιπφρουτ, λεμόνι ή πορτοκάλι – για να μαρινάρετε ψάρι και θαλασσινά ή για να γλασάρετε ψητά πουλερικά και κυνήγι.
  • Βάλτε ολόκληρα κουμκουάτ στην κατάψυξη, αφού τα περάσετε από ζάχαρη. Τα κουμκουάτ-παγάκια είναι ιδανικό συμπλήρωμα σε κοκτέιλ αλλά και σε σκέτη βότκα.
  • Κάντε τα κουμ κουάτ γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ή λικέρ.
Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!

Σχολιάστε

Απάντηση

Δείτε επίσης
Δείτε επίσης
Το σπαθόχορτο είναι ένα ποώδες και πολυετές φυτό. Έχει όρθιο…