Το μέλι στην διατροφή μας

Το μέλι είναι μια θρεπτική γλυκαντική τροφή κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, εφοδιάζοντας με ενέργεια τους ιστούς του σώματος.

Δείτε τις ενότητες του άρθρου:

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Ευεργετικές ιδιότητες

Αποτελεί ένα ξεχωριστό φυσικό προϊόν με ευχάριστη μυρωδιά καθώς παράγεται αποκλειστικά από τις μέλισσες σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη που υποβάλλεται σε τεχνική επεξεργασία από τον άνθρωπο.

Τα σάκχαρα που περιέχει κυρίως το μέλι είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη τα οποία επειδή βρίσκονται στην απλούστερη μορφή τους απορροφώνται πιο εύκολα από το λεπτό έντερο και συνεπώς από τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος. Επίσης έχει διαφορετική επίδραση στο γλυκαιμικό δείκτη ανάλογα με την ποικιλία που χαρακτηρίζει το μέλι. Ενδεικτικά, ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης αποδίδεται στο μέλι που παράγεται από άνθη εσπεριδοειδών και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με διαβήτη σε μικρές δοσολογίες.

Πρόκειται για μια συνοδευτική τροφή η χημική σύσταση της οποίας προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες καθώς περιέχει:

  • αμινοξέα παρόμοια με εκείνα που κωδικοποιούνται από το ανθρώπινο γενετικό υλικό,

  • είναι πλούσιο σε μέταλλα με μικρές ποσότητες βιταμινών,

  • εμποδίζει την οξείδωση των κυττάρων,

  • ενισχύει το κολλαγόνο,

  • διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος,

  • λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και

  • έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Έλεγχος γνησιότητας

Βασική προϋπόθεση για να ισχύουν τα παραπάνω, είναι να αποφεύγεται η νοθεία του μελιού κατόπιν συγκομιδής ή μη προσεγμένης εκτροφής από το μελισσοκόμο.

Συχνά στους καταναλωτές προκαλεί σύγχυση όταν παρατηρούν ότι κρυσταλλώνει το μέλι. Σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται ότι η κρυστάλλωση αποδεικνύει την απουσία προσμίξεων ή φιλτραρίσματος. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο ημιστέρεας κατάστασης που υφίσταται το γνήσιο μέλι εκτός από εκείνα που προέρχονται από κωνοφόρα και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του. Αντιθέτως, πιστοποιεί ότι δεν έχει παρασκευαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες, ένας παράγοντας που ευθύνεται για την καταστροφή των θρεπτικών συστατικών.

Διαβάστε επίσης  Γκόλντεν μπέρι - ένας πολύτιμος θησαυρός της φύσης

Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να καταναλωθεί έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου τοποθετηθεί σε μπεν μαρί, προσεκτικά όμως, όχι υπό υψηλές θερμοκρασίες. Η κρυστάλλωση παρατηρείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και όταν είναι ανομοιόμορφη αποτελεί ένδειξη υψηλής περιεκτικότητας υγρασίας. Επίσης το γνήσιο μέλι δε διαλύεται στο χλιαρό νερό απουσία ανάδευσης.

Ταξινόμηση μελιού

Οι δύο βασικές πηγές για παραγωγή μελιού είναι τα άνθη και τα κωνοφόρα δέντρα.

Στην πρώτη περίπτωση προκύπτει το ανθόμελο κατόπιν συλλογής νέκταρ το οποίο αναγνωρίζεται από την ανοιχτή του απόχρωση και το έντονο άρωμα του. Στην κατηγορία του ανθόμελου υπάγεται το μέλι ερείκης, θυμαρίσιο, κουμαριάς, βαμβακιού, πορτοκαλιάς, ηλίανθου και καστανιάς.

Το μέλι που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα όπως το έλατο, το πεύκο, η βελανιδιά ή η καστανιά αποκαλείται μελίτωμα διότι οι μέλισσες συλλέγουν εκκρίσεις εντόμων που απομυζούν φυτά. Τα μελιτώματα έχουν συνήθως σκουρόχρωμη εμφάνιση και συμβάλλουν περισσότερο στην ευεξία του οργανισμού.

Ωστόσο οι μέλισσες ενδέχεται να συνδυάζουν τις πηγές τους και ο παράγοντας που καθορίζει την ονομασία του μελιού είναι το ποσοστό του πολυπληθέστερου γυρεόκοκκου που εμφανίζεται στο τελικό προϊόν.

Τέλος, το αφρόμελο ή αλλιώς αγριόμελο είναι πιο θρεπτικό επειδή περιέχει πρόσθετα φυσικά συστατικά που εντοπίζονται στα κελιά της κηρήθρας.

Πέρα από το μέλι συναντάμε επιπλέον κερί, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός και προνύμφες. Από τα παραπάνω ξεχωρίζουν η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Η πρόπολη έχει αντισηπτικές ιδιότητες και πρόκειται στην ουσία για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων των φυτών. Ο βασιλικός πολτός είναι μια γαλακτώδης ουσία που παράγεται από τις νεαρές εργάτριες για αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας.

Γράφει η Άντζελα

Διαβάστε επίσης  Πέντε οφέλη για την υγεία από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!