Διαμορφώνοντας μονοπάτι για τον κήπο χωρίς έξοδα

Με λίγη τέχνη και φαντασία μπορούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά μονοπάτια για τον κήπο μας με ελάχιστο κόστος. Τα σχέδια που μπορούμε να υλοποιήσουμε εκτείνονται σε μια τεράστια ποικιλία καθώς υπάρχει πολλές επιλογές, αρκεί να έχουμε μπόλικη φαντασία. Το μονοπάτι μπορεί να είναι ευθύ ή κυκλικό, στενό ή φαρδύ ή οτιδήποτε άλλο ταιριάζει στον χώρο μας.

Πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή του μονοπατιού πρέπει να σχεδιάσουμε την πορεία που θέλουμε να έχει και από τι υλικά να κατασκευαστεί.

Υλικά για μονοπάτι κήπου

Οι επιλογές στα υλικά που έχουμε είναι πάρα πολλές. Όπως και οι τρόποι τοποθέτησης των υλικών. Μπορούμε για παράδειγμα μια μεγάλη πέτρα ή πλάκα να την σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια και να βγει τελείως διαφορετικό το αποτέλεσμα.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικότερα κάποια από τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μονοπάτια κήπου.

Ξύλα

Η χρήση ξύλινων κομματιών είναι μια εύκολη, οικονομική και ταυτόχρονα εντυπωσιακή επιλογή σε σχέση με τις παραδοσιακές πέτρες. 

Μια πολύ όμορφη επιλογή είναι να γίνει σαν κατάστρωμα. Πολλές σανίδες στη σειρά και το αποτέλεσμα θα εκπλήσσει θετικά όσους αντικρίσουν το μονοπάτι.

Διαφορετικά μπορεί να στρωθεί χαλίκι, και να χαράξουμε με μεγάλα ξύλα από δεξιά και αριστερά, την διαδρομή που θέλουμε να έχει το μονοπάτι.

Πέτρες

Μπορούμε να μαζέψουμε πέτρες και βότσαλα από την θάλασσα ή από οπουδήποτε στην φύση, και να τα χρησιμοποιήσουμε για το μονοπάτι μας. Η ευελιξία με τις πέτρες και τα βότσαλα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόπου που μπορούν να τοποθετηθούν.

Διαβάστε επίσης  Τσιμεντόλιθοι για διακόσμηση κήπου!

Μπορούμε να δημιουργήσουμε κύκλους με τις πέτρες οι οποίοι θα ορίζουν το μονοπάτι. Άλλος τρόπος είναι να στρώσουμε ένα μονοπάτι με πέτρες και από πάνω να τοποθετηθούν μεγάλες στρογγυλές πλάκες από τσιμέντο, τις οποίες μπορούμε να τις βάψουμε στο χρώμα που προτιμάμε και να σχηματιστεί έπειτα το μονοπάτι.

Επίσης μπορούμε να πειραματιστούμε και με το σχήμα τους. Δεν είναι απαραίτητο όλες οι πέτρες να είναι στρογγυλές. Μπορούν να έχουν οποιοδήποτε ακανόνιστο σχήμα, κάτι το οποίο με λίγη δημιουργικότητα μπορεί να αλλάξει θετικά την αισθητική του μονοπατιού.

Χαλίκι

Ο ήχος του βαδίσματος πάνω στο χαλίκι είναι από τους πιο οικείους. Μπορεί να γίνει εύκολα και στο μονοπάτι μας στον κήπο. Το χαλίκι είναι από τις πιο φθηνές επιλογές, αν και το δύσκολο καθάρισμά του είναι ένα βασικό μειονέκτημα.

Για να μη λασπώσει το μονοπάτι, προτού το στρώσουμε πρέπει να πατήσουμε καλά το χώμα και να περαστεί από πάνω του γεωύφασμα. Με μεγάλες πέτρες τοποθετημένες από πάνω του έχουμε περιορίσει τους τρόπους φυγής του.

Επίσης, μια συμβουλή εφόσον υπάρχουν γάτες στην αυλή, επιλέξτε λίγο πιο μεγάλα χαλίκια για να μην τα σκάβουν εύκολα.

Άλλα υλικά

Τα περισσότερα μονοπάτια είναι από ξύλινα και πετρώδη υλικά. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε υλικό, ακόμα και μεγάλες πέτρες ή κορμούς από δέντρα.

Τα μονοπάτια που είναι με φύλλα, χαλίκια ή τρίμματα λίθων δεν χρειάζονται βάση από τσιμέντο. Δείχνουν φυσικά και μπορούμε να τα αναπροσαρμόσουμε όποτε θελήσουμε εφόσον έχουμε διαφορετική ιδέα αργότερα.

Παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές επιλογές από υλικά για μονοπάτια κήπου, εφόσον το μονοπάτι χρησιμοποιείται συχνά καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν ανθεκτικά υλικά για πιο σταθερή κατασκευή.

Διαβάστε επίσης  Διακόσμηση κήπου με μοντέρνα γλυπτά και κατασκευές

Εφόσον τελειώσουμε με την κατασκευή μπορούμε πλέον να απολαύσουμε τον κήπο σας και να πηγαίνουμε στην αγαπημένη μας γωνιά χρησιμοποιώντας το μονοπάτι που δημιουργήσατε μόνοι μας!

Εσείς έχετε μονοπάτι στον κήπο σας;

Αναμφίβολα ένα μονοπάτι στον κήπο ή στην αυλή μπορεί να δώσει άλλη αισθητική. Το δικό σας μονοπάτι από τι υλικά είναι φτιαγμένο;

Μπορείτε να δημοσιεύσετε στην ομάδα μας τις φωτογραφίες σας για να παίρνουμε ιδέες και οι υπόλοιποι.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!

Add Comment

Απάντηση