Πέντε οφέλη για την υγεία από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Πολλοί θεωρούν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι για να δώσουν καλύτερη αισθητική στον χώρο μας, αλλά έχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία μας που δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν απλά διακοσμητικά αντικείμενα.

Παρακάτω θα δούμε τα σημαντικότερα οφέλη των φυτών εσωτερικών χώρων.

1. Βοηθούν την αναπνευστική λειτουργία

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Όταν αναπνέουμε, με την εισπνοή εισέρχεται οξυγόνο στο σώμα μας και με την εκπνοή απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Τα φυτά μας βοηθούν, καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι καθώς τις νυχτερινές ώρες η φωτοσύνθεση των φυτών σταματάει, τα περισσότερα φυτά αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και ξεκινάνε να απορροφούν το οξυγόνο και να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Παρόλα αυτά κάποια φυτά όπως οι ορχιδέες και τα παχύφυτα έχουν νυχτερινή φωτοσύνθεση, κάτι που σημαίνει ότι απελευθερώνουν οξυγόνο τις βραδινές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φυτά μπορούμε να τα έχουμε στο υπνοδωμάτιο μας ώστε το οξυγόνο να ανανεώνεται το βράδυ.

2. Βοηθούν να αποτρέψουν τις ασθένειες

Τα φυτά απορροφούν νερό μέσα από τις ρίζες τους και στη συνέχεια εξατμίζεται από τα φύλλα τους, αυξάνοντας την υγρασία στο σπίτι μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς βοηθάει στη μείωση των κρυολογημάτων και του βήχα. Η υψηλή υγρασία μειώνει επίσης τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού της γρίπης.

Διαβάστε επίσης  Μέντα - οφέλη για την υγεία

3. Καθαρίζουν τον αέρα

Εκτεταμένες έρευνες της NASA έδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε εσωτερικούς χώρους. Τοξίνες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η μεθανάλη μπορούν να απομακρυνθούν από το εσωτερικό περιβάλλον από τα φύλλα των φυτών και μόνο. Τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα για να παράγουν οξυγόνο με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αναπνευστική μας λειτουργία σε χώρους όπου υπάρχουν φυτά.

4. Επιταχύνουν την θεραπεία

Τα φυτά ενισχύουν την διάθεση σε εσωτερικούς χώρους και το ίδιο ισχύει και σε όσους νοσηλεύονται και υποστηρίζεται ότι βοηθάνε αρκετά στην ψυχολογία του ασθενή με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάρρωση. Οι ασθενείς που φροντίζουν φυτά κατά την θεραπεία τους, είναι πιο πιθανόν να μειώσουν τον χρόνο αποκατάστασης τους και οι θετικές φυσιολογικές αντιδράσεις τους να ενισχυθούν.

5. Βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας

Όπως και όταν είμαστε έξω στη φύση, τα φυτά βοηθάνε στην βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης και της παραγωγικότητας μας. Χάρη στη θετική συμβολή των φυτών μπορεί να αυξηθεί η διατήρηση της μνήμης μέχρι και 20 τοις εκατό όπως υποστηρίζει σχετική μελέτη.

πηγή: treehugger.com

Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!
Διαβάστε επίσης  Γκόλντεν μπέρι - ένας πολύτιμος θησαυρός της φύσης
Δείτε επίσης
Για όλα τα τρόφιμα υπάρχει ανάγκη συντήρησης, ακόμα και για…