Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Υδροπονίας

Η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα μπορεί να ακούγεται σαν κάτι το επίκαιρο αλλά η υδροπονία υπήρχε και στην αρχαιότητα. Παρ’ όλα αυτά η δημοτικότητα και η μαζική ενσωμάτωση της έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η υδροπονία τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία και έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι πως πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η υδροπονία έχει αρκετά πλεονεκτήματα.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Πλεονεκτήματα της Υδροπονίας

Η υδροπονία έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία. Θα τα δούμε παρακάτω αναλυτικά.

Δεν χρειάζεται έδαφος

Στην υδροπονία δεν χρειάζεται έδαφος καθώς η καλλιέργεια φυτών γίνεται κυρίως σε αδρανές υπόστρωμα. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή γεωργία όπου απαιτούνται δαπανηρές διαδικασίες όπως η απόκτηση γης με κατάλληλο έδαφος και συνεχής προετοιμασία του εδάφους.

Μπορούμε να ελέγχουμε και να ορίζουμε πλήρων τον χώρο στον οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες των φυτών, κάτι αρκετά σημαντικό για την ανάπτυξη καλλιεργειών με διάρκεια στο χρόνο.

Καλύτερη χρήση χώρου

Επειδή ότι χρειάζονται τα φυτά παρέχεται και διατηρείται στο σύστημα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε με την υδροπονία ακόμα και μέσα σε ένα μικρό χώρο στο σπίτι.

Στο έδαφος οι ρίζες των φυτών επεκτείνονται και απλώνονται σε αναζήτηση τροφών και οξυγόνου. Σε μια υδροπονική καλλιέργεια οι ρίζες είναι σε μια δεξαμενή γεμάτο οξυγονωμένο θρεπτικό διάλυμα και απευθείας σε επαφή με ζωτικής σημασίας μεταλλικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ μικρότερες αποστάσεις, κατά συνέπεια γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χώρου.

Έλεγχος του κλίματος

Όπως και στα θερμοκήπια, έτσι και σε μια υδροπονική καλλιέργεια μπορούμε να έχουν τον πλήρη έλεγχο του κλίματος, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της έντασης του φωτός και τη σύνθεση του αέρα.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της υδροπονίας είναι ότι μπορούμε να καλλιεργούμε ολόκληρο το χρόνο ανεξάρτητα από την εποχή.

Εξοικονόμηση νερού

Η κατανάλωση νερού είναι σημαντικά μειωμένη στην υδροπονία. Το νερό ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται συνεχώς. Τα φυτά παίρνουν το απαραίτητο νερό και το υπόλοιπο επιστρέφει στο σύστημα. Τα φυτά που αναπτύσσονται υδροπονικά χρησιμοποιούν περίπου το 10% του νερού σε σύγκριση με το αν καλλιεργούνταν σε έδαφος.

Απώλεια νερού έχουμε μόνο σε δύο περιπτώσεις. Κατά την εξάτμιση του νερού και σε τυχόν διαρροές. Αλλά μια αποτελεσματική υδροπονική εγκατάσταση θα περιορίσει τις διαρροές ή ακόμα και θα τις εξαλείψει τελείως.

Ενώ το νερό θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα στο μέλλον όταν η παραγωγή τροφίμων προβλέπεται να αυξηθεί αρκετά, η υδροπονία θεωρείται βιώσιμη λύση για μια μεγάλης κλίμακας παραγωγής τροφίμων.

Αποτελεσματική χρήση των θρεπτικών ουσιών

Στην υδροπονία έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται τα φυτά. Πριν από το φύτεμα μπορούμε να κάνουμε έλεγχο στο τι χρειάζονται τα φυτά και τις συγκεκριμένες ποσότητες των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται σε συγκεκριμένα στάδια ώστε να αναμειχθούν αναλόγως με το νερό. Τα θρεπτικά συστατικά διατηρούνται στη δεξαμενή, επομένως δεν υπάρχουν απώλειες όπως γίνεται στο έδαφος.

Έλεγχος του pH

Όλα τα μεταλλικά στοιχεία περιέχονται στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μετρήσουμε και να προσαρμόσουμε τα επίπεδα του pH αρκετά πιο εύκολα απ’ ότι στο έδαφος. Αυτό εξασφαλίζει τη βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τα φυτά.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι η υδροπονία

Καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης

Όλα το περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών το προσαρμόζουμε εμείς. Από την θερμοκρασία, το φως, την υγρασία μέχρι και τα θρεπτικά συστατικά.

Τα φυτά τοποθετούνται σε ιδανικές συνθήκες, ενώ τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται σε επαρκείς ποσότητες και έρχονται σε άμεση επαφή με το ριζικό σύστημα. Έτσι, τα φυτά δεν σπαταλούν πλέον πολύτιμη ενέργεια αναζητώντας αραιωμένα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Αντί αυτού εστιάζουν στην αύξηση και στην παραγωγή τους.

Δεν υπάρχουν ζιζάνια

Εφόσον έχετε καλλιεργήσει σε έδαφος θα γνωρίζεται ήδη πόσο εκνευριστικά είναι τα ζιζάνια. Είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία για τους κηπουρούς και τους γεωργούς. Τα ζιζάνια σχετίζονται κυρίως με το χώμα, όποτε με την υδροπονία δεν θα μας απασχολήσουν καθόλου.

Λιγότερες ασθένειες

Όπως και με τα ζιζάνια, έχοντας ξεφορτωθεί το χώμα, τα φυτά γίνονται λιγότερο ευάλωτα σε έντομα και σε ασθένειες. Επίσης, καλλιεργώντας σε κλειστό κύκλωμα μπορούμε εύκολα να έχουμε πλήρη έλεγχο των περισσότερων μεταβλητών.

Μειωμένη χρήση ζιζανιοκτόνων

Καθώς δεν χρησιμοποιείται έδαφος, απουσιάζουν από το περιβάλλον των φυτών τα ζιζάνια, και τα έντομα και οι ασθένειες έχουν μειωθεί αισθητά, χρησιμοποιούνται λιγότερα χημικά. Αυτό μας βοηθάει να καλλιεργούμε πιο καθαρά και υγιεινά τρόφιμα. Σίγουρα ένα δυνατό σημείο για τις υδροπονικές καλλιέργειες καθώς τα κριτήρια για την ασφάλεια των τροφίμων μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Μειονεκτήματα της Υδροπονίας

Παρ’ όλο που η υδροπονία έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία, υπάρχει και η αρνητική πλευρά. Παρακάτω θα δούμε τα μειονεκτήματα της υδροπονίας, λόγοι που αποτρέπουν αρκετούς με το να ασχοληθούν με την υδροπονία.

Απαιτεί χρόνο και δέσμευση

Όπως σε όλα τις καλλιέργειες, η σκληρή δουλειά και η υπευθυνότητα θα δώσουν και ικανοποιητικές αποδόσεις. Ωστόσο, τα φυτά στη γη μπορούν να μείνουν χωρίς φροντίδα και να επιβιώσουν για μέρες ή ακόμα και βδομάδες. Αυτό δεν συμβαίνει με την υδροπονία. Τα φυτά θα ξεραθούν αρκετά γρήγορα χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και καλή γνώση.

Εμπειρικές και τεχνικές γνώσεις

Έχουμε ένα σύστημα με πολλούς τύπους εξοπλισμού το οποίο απαιτεί απαραίτητες γνώσεις για τις συσκευές. Επίσης χρειάζεται ειδική γνώση ώστε να γνωρίζουμε τι φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε και πως θα επιβιώσουν σε περιβάλλον χωρίς χώμα. Μερικά λάθη στην εγκατάσταση των συστημάτων και τα φυτά δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά.

Κίνδυνοι νερού και ηλεκτρισμού

Σε ένα υδροπονικό σύστημα χρησιμοποιούνται κυρίως νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Χρειάζεται προσοχή στον ηλεκτρισμό σε συνδυασμό με το νερό. Πάντα έχουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια όταν δουλεύουμε σε συστήματα με ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Βλάβες συστήματος

Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια για τη διαχείριση ενός υδροπονικού συστήματος. Εφόσον δεν έχουμε πάρει προφυλάξεις για τυχόν διακοπή ρεύματος, το σύστημα θα σταματήσει να λειτουργεί αμέσως και τα φυτά θα ξεραθούν μέσα σε λίγες ώρες. Οπότε πρέπει να υπάρχει γεννήτρια ρεύματος και σχεδιασμός εκ των προτέρων για τέτοιες περιπτώσεις.

Αρχικά Έξοδα

Αν και η υδροπονία είναι συνήθως φθηνότερη με την πάροδο του χρόνου, απαιτεί ένα σημαντικό προκαταβολικό κόστος.
Σίγουρα θα χρειαστούν αρκετά χρήματα για την αγορά εξοπλισμού για την πρώτη εγκατάσταση, τα οποία εξαρτώνται από το μέγεθος της μονάδας που θα γίνει. Θα χρειαστούν δοχεία, φώτα, αντλίες, χρονοδιακόπτες, καλλιεργητικά μέσα και πολύ πιθανόν μερικά ακόμα.

Διαβάστε επίσης  Η υδροπονία στην αρχαιότητα

Μόλις το υδροπονικό σύστημα είναι έτοιμο, τα έξοδα θα μειωθούν και θα είναι μόνο για θρεπτικές ουσίες, οι οποίες κοστίζουν περισσότερο απ ‘ότι για τις συμβατικές καλλιέργειες, και για τον ηλεκτρισμό.

Αργή απόσβεση κεφαλαίου

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στην χώρα μας κάποιες υδροπονικές μονάδες. Παρ’ όλα αυτά οι μεγάλες μονάδες αντιμετωπίζουν σίγουρα αρκετά εμπόδια, στην αρχή τουλάχιστον, λόγω των μεγάλων κεφαλαίων που απαιτούνται. Θεωρώ πως είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει γρήγορα η επιστροφή χρημάτων που διατέθηκαν ως αρχικό κεφάλαιο.

Οι ασθένειες ίσως εξαπλωθούν γρήγορα

Στην υδροπονία τα φυτά καλλιεργούνται σε κλειστό κύκλωμα με νερό. Στην περίπτωση που υπάρξουν φυσικές λοιμώξεις ή παράσιτα, εξαπλώνονται πιο γρήγορα στα φυτά που είναι στην ίδια δεξαμενή.

Παρ’ όλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθένειες και τα παράσιτα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα στα μικρά συστήματα και στις ερασιτεχνικές υδροπονικές καλλιέργειες. Οπότε μην ανησυχείτε ιδιαίτερα εφόσον έχετε μικρή εγκατάσταση. Είναι περίπλοκο κυρίως για τις μεγάλες υδροπονικές μονάδες. Έτσι προτιμότερο είναι να υπάρχει ένα καλό σχέδιο διαχείρισης ασθενειών εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο καθαρή πηγή νερού χωρίς ασθένειες και να γίνεται συχνός έλεγχος του συστήματος.

Εφόσον υπάρξει κλιμάκωση των ασθενειών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποστειρώσουμε το μολυσμένο νερό, τα θρεπτικά συστατικά και όλο το σύστημα.

Προτείνουμε την Υδροπονία;

Σίγουρα ναι.

Η υδροπονία έχει κάποια μειονεκτήματα όπως όλα τα άλλα πράγματα στην ζωή. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τα περισσότερα από αυτά με σωστό προγραμματισμό και αποκτώντας την κατάλληλη εμπειρία. Εν τω μεταξύ λαμβάνοντας υπόψιν τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει, η υδροπονία αξίζει σίγουρα την προσπάθεια. Είναι μέρος της σύγχρονης γεωργίας. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία, είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος καλλιέργειας.

Εφόσον έχετε ασχοληθεί με την υδροπονία μπορείτε να μας πείτε την άποψη σας σχετικά στα σχόλια.

Θέλετε να βελτιώσετε τις γνώσεις σας πάνω στην υδροπονία;

Με αυτό το βιβλίο θα σας λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με την υδροπονία. Παρουσιάζονται όλα τα ειδικά θέματα που αφορούν την τεχνολογία της υδροπονίας και μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη άποψη πάνω στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα της υδροπονίας.

Διατίθεται από τα Public στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς στα 24,34€. Μπορούμε να το αγοράσουμε από εδώ.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!