Πως επιβιώνουν τα δέντρα στο κρύο

Τα δέντρα είναι ενδιαφέροντα πλάσματα. Σκεφτόμαστε συχνά πως είναι μέρος ενός τοπίου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ζωτικής σημασίας οργανισμοί με τα δικά τους δικαιώματα. Παρατηρώντας τον βαρύ χειμώνα που είχαμε φέτος, σκεφτόμουν πόσο καταπληκτικό είναι ότι τα δέντρα μπορούν και αντέχουν και επιβιώνουν στο κρύο, σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά.

Αλλά πως μπορούν τα δέντρα και επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες; Φαινομενικά έχουν πολύ λίγες επιλογές για να αντέξουν στο κρύο. Είναι μεγάλα, ψηλά και ακίνητα και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες που έχει ο χειμώνας. Το πως ακριβώς επιβιώνουν τα δέντρα στο πολύ κρύο είναι πολύπλοκο και πολλά για τους κυτταρικούς μηχανισμούς της αντοχής τους στο κρύο είναι άγνωστο.

Βασικά, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δέντρα που εκθέτονται στο κρύο είναι να προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανά τα κύτταρα τους από το πάγωμα. Τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν εντοπιστεί ότι βοηθάνε τα δέντρα να επιβιώνουν στο κρύο είναι τα παρακάτω:

  • Μερικά δέντρα αποφεύγουν το πάγωμα, με το να ρίξουν φύλλων τους πριν από τον χειμώνα. Αυτό σταματά αποτελεσματικά τη ροή του νερού μεταξύ των ριζών και των φύλλων.
  • Άλλα δέντρα προστατεύονται έχοντας στενότερα μεταφορικά κύτταρα, γεγονός που καθιστά τα μέρη του δέντρου που διανέμουν νερό, λιγότερο επιρρεπή στον αποκλεισμό κατά τη διάρκεια της παγωνιάς.
  • Πολλά δέντρα αποφεύγουν τις χαμηλές θερμοκρασίες με το να πεθαίνουν στο έδαφος το χειμώνα και να γίνεται η βλάστηση ξανά την άνοιξη από τις ρίζες τους,
Διαβάστε επίσης  Καλλιεργήστε στέβια στη γλάστρα και στον κήπο
Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!
Δείτε επίσης
Η φύση είναι γεμάτη με πολλά υγιεινά φρούτα που μπορούμε…