Πως στήνουμε κοτέτσι από την αρχή; – Πότε αγοράζουμε τα κοτόπουλα;

Όλοι ούτε λίγο η πολύ, όταν καλυτερεύει ο καιρός ένα πράγμα έχουμε στο μυαλό μας. Να γεμίσουμε την αυλή μας με κοτοπουλάκια! Να αναθρέψουμε τα δικά μας πτηνά για το σπίτι και τη διατροφή της οικογένειας. Να έχουμε τα δικά μας σπιτικά αυγά και να τρώμε το δικό μας κρέας. Τι καλύτερο άλλωστε να δημιουργούμε μόνοι μας, από το μηδέν! Πόσο μάλλον και τα κοτόπουλα, που είναι τα πιο εύκολα ζώα στην εκτροφή. Συγκριτικά με άλλα ζώα όπως τα κουνέλια που αρρωσταίνουν πολύ εύκολα και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Όσον αφορά την τιμή, τα κοτόπουλα μπορούμε να τα προμηθευτούμε έτοιμα, μεγαλωμένα 1 μηνών, σε πολύ καλή τιμή, ακόμα και κάτω από 3 ευρώ.

Γενικά η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κάποιος το κοτέτσι του και να αγοράσει τα πρώτα του κοτόπουλα είναι η άνοιξη! Πρόκειται για την ιδανικότερη εποχή από όλες τις απόψεις. Ζέστη άφθονη, τροφή, έντομα, πρασινάδες σε όλα τα κτήματα. Ότι καλύτερο για τα νέα μας κοτόπουλα. Το βασικότερο όμως είναι οι ασθένειες! Όταν πλέον κοπάσει το κρύο και αρχίσει ο καιρός να φτιάχνει δεν υπάρχουν τόσες ασθένειες. Τα περισσότερα κοτόπουλα χάνονται τον χειμώνα και το φθινόπωρο. Τις εποχές που αρρωσταίνουν και οι άνθρωποι.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Όταν λέμε όμως να στήσουμε κοτέτσι από την αρχή, ποια ημερομηνία πιστεύεται ότι είναι η ιδανική; Κατά την δική μου άποψη από μέσα Μαρτίου είναι η ιδανικότερη περίοδος. Φυσικά αν κάνει κρύο έχουμε προφυλαγμένα τα κοτοπουλάκια μας, και αν θέλουμε τα βάζουμε και μια απλή στρογγυλή λαμπίτσα στο κλουβί τους, για να είναι ζεστά και να μην κρυώνουν. Το Πάσχα είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για αγορά κοτόπουλων. Τότε στα καταστήματα με κοτόπουλα είναι που γίνετε χαμός και αγοράζουν όλοι. Και ξέρετε όταν αγοράζουν πολλοί υπάρχει κατανάλωση, άρα δεν υπάρχουν και άρρωστα. Είναι μια άποψη και αυτή…

Ένα βασικό λάθος που γίνετε με τα κοτόπουλα είναι η αγορά σε λάθος εποχή, και η εγκατάσταση τους σε λάθος χώρο. Ένα βασικό λάθος είναι η αγορά μέσα στο Φεβρουάριο, και αντί να τα έχουμε προστατευμένα σε ένα ζεστό ευρύχωρο κλουβί, τα αμολάμε στον κήπο σε περιφραγμένο μέρος. Ακόμα και τον Μάρτιο είναι μη κατάλληλη η εκτροφή μικρών έως 1-2 μηνών πουλιών σε εξωτερικό χώρο. Η υγρασία και το νερό στα πόδια αν βρέχονται δημιουργεί ασθένειες. Οι κότες για να είναι υγιής πρέπει να μένουν σε ξηρό μέρος, να μην βρέχεται το έδαφος που πατάνε, να τρώνε ξηρή τροφή και να είναι καλυμμένο με ένα πανί, όλο το κλουβί έτσι ώστε να μην τις χτυπάει ο αέρας και μας αρρωστήσουν. Ο αέρας είναι ένας πολύ ύπουλος εχθρός για αυτό θέλει προσοχή.

Διαβάστε επίσης  Ποιες τροφές πρέπει να τρώνε οι κότες και ποιες όχι

Η θερμοκρασία σε συνδυασμό με καλή πλούσια τροφή, είναι ο τέλειος συνδυασμός για μέγιστη ανάπτυξη και κρεατοπαραγωγή. Αν για παράδειγμα πάρουμε κοτοπουλάκια αρχές Μαΐου που είναι ήδη αρκετά ζεστός ο καιρός, τότε θα αναπτύσσονται με τη μέρα. Έχω παρατηρήσει ότι τα κοτόπουλα αναπτύσσονται απίστευτα γρήγορα σε θερμοκρασία 20 βαθμούς. Αν θέλουμε να πάρουμε κοτόπουλα εποχή που κάνει κρύο, τότε θα πρέπει να φτιάξουμε κλουβί που να διατηρείται ζεστό και να μη βρέχεται. Η λάμπα μπαίνει συνήθως σε πουλιά κάτω των 30 ημερών, αν όμως το κρύο είναι έντονο η λάμπα συνίσταται, γιατί πέρα από γρήγορη ανάπτυξη τα πτηνά τρέφονται περισσότερες ώρες και μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

Φυσικά η κατανάλωση ρεύματος είναι κάτι που όλους μας απασχολεί. Μια καλή λύση είναι να τοποθετήσουμε τα πτηνά σε ζεστό μέρος τους κρύους μήνες. Χρειάζεται ένα μέρος που να μπορεί να διατηρηθεί ζεστό ακόμα και το χειμώνα. Κόλπα για να γλιτώνουμε λίγα έξοδα παραπάνω..

Πως στήνουμε κοτέτσι από την αρχή;  – Τρία πράγματα είναι τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε.

  • Προστασία από εχθρούς – Χρειάζεται καλή περίφραξη, ακόμα και στο επάνω μέρος.
  • Προστασία από τις βροχές – Να υπάρχει ένα μέρος όπου οι κότες θα μπορούν να κάθονται χωρίς να βρέχονται.
  • Ύπνος – Φτιάχνουμε μια πρόχειρη κλούβα  με σκέπαστρο όπου θα μπαίνουν οι κότες για να κοιμούνται.Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω μπορούμε να φτιάξουμε μια πρόχειρη αποθήκη η οποία θα έχει πόρτα, και μέσα θα κοιμούνται οι κότες. Καλό είναι να είναι αρκετά υπερυψωμένο από το έδαφος για να πέφτουν κάτω οι κουτσουλιές. Επίσης, πρέπει να προστατεύονται και στην βροχή, όπως επίσης και από τους εχθρούς. Για τον ύπνο τους αρκεί να καρφώσουμε ένα μέτρο από το έδαφος ξύλινες βέργες με διάμετρο περίπου 2 εκατοστά για να πιάνονται καλά με τα πόδια τους.
Διαβάστε επίσης  Πώς θα απομακρύνω τη γάτα μου από τον κήπο

πηγή: ellinikeskotes

Δείτε ακόμη: Ποιες τροφές πρέπει να τρώνε οι κότες και ποιες όχι

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!