Σπαθόχορτο – Καλλιέργεια

Το σπαθόχορτο είναι ένα ποώδες και πολυετές φυτό. Έχει όρθιο κυλινδρικό βλαστό, με μικρά λογχοειδή φύλλα, άμισχα που φέρουν πολλά διαφανή στίγματα και άνθη κιτρινόχρυσα έως πορτοκαλόχροα με μαύρα στίγματα.

Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό ως «υπερικόν», ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό και ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο. Είναι φαρμακευτικό βότανο με αντικαταθλιπτική δράση και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Κλίμα – έδαφος που ευδοκιμεί το σπαθόχορτο

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες περιοχές. Ευδοκιμεί σε εδάφη ξηρικά, μέτριας γονιμότηταςκαι καλά στραγγιζόμενα και σε περιοχές όπου η βροχόπτωση, είναι συχνή είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές και τις κλιματικές συνθήκες το σπαθόχορτο προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους εδαφών με σκοπό να επιβιώσει. Οι θερινές βροχές, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην βλαστική ανάπτυξη του φυτού,

Φύτευση

Η φύτευση γίνεται τους μήνες Απρίλιο-Μάιο. σε αποστάσεις 20 με 30 εκ. μεταξύ των φυτών και 60 με 80 εκ. μεταξύ των γραμμών.

Καλλιεργητικές φροντίδες

 • Καταπολέμηση ζιζανίων – το μόνο που χρειάζεται για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για τουλάχιστον δέκα χρόνια, είναι κάποια σκαλίσματα και βοτανίσματα.
 • Άρδευση – Δεν είναι απαιτητικό στο νερό μετά τους πρώτους μήνες της ανάπτυξής του. Σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας χρειάζεται 2-3 ποτίσματα.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στην αρχή της άνθησης, όταν το 20-25% των φυτών έχουν ανθίσει και η περιεκτικότητά τους σε υπερικίνη είναι στον μέγιστο βαθμό, δηλαδή μεταξύ του τέλους Μαΐου και τέλους Ιουλίου. Συλλέγονται οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα. Μπορούμε να έχουμε από το πρώτο έτος μία συγκομιδή και ίσως και μία δεύτερη εάν τα φυτά έχουν μία δεύτερη όψιμη άνθηση. Από το 2ο έτος έχουμε δύο συγκομιδές, μία τον Ιούλιο και άλλη μια τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης  Τζίντζερ - Πως να το καλλιεργήσετε μόνοι σας

Ιδιότητες – Χρήσεις

Το σπαθόχορτο είναι φαρμακευτικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει την ιδιότητα να προκαλεί νεκρώσεις όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, χρησιμοποιείται στη θεραπεία των όγκων και των θηλωμάτων. Επιπλέον το σπαθόλαδο χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό, στυπτικό και επουλωτικό φάρμακο για εξωτερικές χρήσεις.

Μπορείτε να προμηθευτείτε σπαθόλαδο εξαιρετικής ποιότητας από εδώ.

Στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, παυσίπονο και ως διουρητικό. Το εκχύλισμα του χαρακτηρίζεται από αντικαταθλιπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκαυμάτων, τραυματισμών δέρματος και νευραλγικές παθήσεις.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!

Διαβάστε επίσης  Το θαυματουργό δεντρολίβανο - καλλιεργήστε το φάρμακο σας

3 Comments

 1. Αντωνόπουλος Κώστας
  12 Φεβρουαρίου 2018
 2. Μαστρανεστη Θεοδωρα
  21 Μαρτίου 2018
 3. Konstantinos Antonopoulos
  21 Μαρτίου 2018

Add Comment

Απάντηση