Σπαθόχορτο – Καλλιέργεια

Το σπαθόχορτο είναι ένα ποώδες και πολυετές φυτό. Έχει όρθιο κυλινδρικό βλαστό, με μικρά λογχοειδή φύλλα, άμισχα που φέρουν πολλά διαφανή στίγματα και άνθη κιτρινόχρυσα έως πορτοκαλόχροα με μαύρα στίγματα.

Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό ως «υπερικόν», ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό και ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο. Είναι φαρμακευτικό βότανο με αντικαταθλιπτική δράση και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Κλίμα – έδαφος που ευδοκιμεί το σπαθόχορτο

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες περιοχές. Ευδοκιμεί σε εδάφη ξηρικά, μέτριας γονιμότηταςκαι καλά στραγγιζόμενα και σε περιοχές όπου η βροχόπτωση, είναι συχνή είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές και τις κλιματικές συνθήκες το σπαθόχορτο προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους εδαφών με σκοπό να επιβιώσει. Οι θερινές βροχές, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην βλαστική ανάπτυξη του φυτού,

Φύτευση

Η φύτευση γίνεται τους μήνες Απρίλιο-Μάιο. σε αποστάσεις 20 με 30 εκ. μεταξύ των φυτών και 60 με 80 εκ. μεταξύ των γραμμών.

Καλλιεργητικές φροντίδες

  • Καταπολέμηση ζιζανίων – το μόνο που χρειάζεται για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για τουλάχιστον δέκα χρόνια, είναι κάποια σκαλίσματα και βοτανίσματα.
  • Άρδευση – Δεν είναι απαιτητικό στο νερό μετά τους πρώτους μήνες της ανάπτυξής του. Σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας χρειάζεται 2-3 ποτίσματα.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στην αρχή της άνθησης, όταν το 20-25% των φυτών έχουν ανθίσει και η περιεκτικότητά τους σε υπερικίνη είναι στον μέγιστο βαθμό, δηλαδή μεταξύ του τέλους Μαΐου και τέλους Ιουλίου. Συλλέγονται οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα. Μπορούμε να έχουμε από το πρώτο έτος μία συγκομιδή και ίσως και μία δεύτερη εάν τα φυτά έχουν μία δεύτερη όψιμη άνθηση. Από το 2ο έτος έχουμε δύο συγκομιδές, μία τον Ιούλιο και άλλη μια τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης  Σωστή χρήση βοτάνων από ερασιτέχνες

Ιδιότητες – Χρήσεις

Το σπαθόχορτο είναι φαρμακευτικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει την ιδιότητα να προκαλεί νεκρώσεις όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, χρησιμοποιείται στη θεραπεία των όγκων και των θηλωμάτων. Επιπλέον το σπαθόλαδο χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό, στυπτικό και επουλωτικό φάρμακο για εξωτερικές χρήσεις.

Στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, παυσίπονο και ως διουρητικό. Το εκχύλισμα του χαρακτηρίζεται από αντικαταθλιπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκαυμάτων, τραυματισμών δέρματος και νευραλγικές παθήσεις.

Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!
Δείτε επίσης
Η ανάποδη καλλιέργεια λαχανικών, είτε σε κουβάδες είτε σε ειδικές…