Σωστή χρήση βοτάνων από ερασιτέχνες

Τα βότανα είναι φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για να προσδώσουν άρωμα κατά την παρασκευή των τροφίμων. Χρησιμοποιούνται ακόμα και ως αφεψήματα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είτε ως φαρμακευτικές ουσίες στην εναλλακτική ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.

Τα βότανα περιέχουν βιοενεργές ουσίες, οι οποίες δεν στερούνται παρενεργειών. Οι βιοενεργές αυτές ουσίες βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις όταν τα βότανα χρησιμοποιούνται όχι σε ελάχιστες ποσότητες για να προσδώσουν άρωμα στο φαγητό, αλλά με τη μορφή αφεψημάτων.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε σωστή χρήση βοτάνων:

 • Μην προβαίνετε μόνοι σας σε χρήση των βοτάνων για ιατρικά προβλήματα χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου γιατρού με ανάλογη εμπειρία.
  Οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες των μικρών δόσεων που χρησιμοποιούνται κατά τη χρήση των βοτάνων  στη διατροφή μας.  Επιπλέον, τα βότανα χορηγούνται με συστηματικότητα σε ενδεδειγμένες δραστικές δοσολογίες. Στις δοσολογίες αυτές το βότανο μπορεί να εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες εάν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία ή δεν καθοριστεί σωστά η δοσολογία.
 • Μην αγοράζετε βότανα από πλανόδιους πωλητές.
  Η συλλογή των βοτάνων πρέπει να πληρούν  αυστηρά κάποιες προδιαγραφές. Ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί, προκαλούνται από βότανα που συλλέγονται με ακατάλληλο τρόπο κατά τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επικίνδυνες προσμίξεις όπως υπολείμματα δηλητηριωδών μανιταριών ή ουσιών με τοξική για τα εσωτερικά όργανα δράση.
 • Να προτιμάτε βότανα που τυποποιούνται από σοβαρές επώνυμες εταιρείες.
  Μία εταιρεία που ειδικεύεται στη συλλογή και τυποποίηση των βοτάνων συνήθως δεν ρισκάρει την φήμη της ή την παρουσία της στην αγορά επιλέγοντας να τυποποιήσει βότανα με αμφίβολες προσμίξεις.
 • Η αυξημένη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
  Πολλές από τις ουσίες αυτές δεν μπορούν να απομακρυνθούν με απλό πλύσιμο του βοτάνου πριν την χρήση του. Προτιμήστε βότανα που προέρχονται από εδάφη τα οποία δεν έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ύπαρξη βιομηχανιών ή μολυσμένων υδάτων ή ρυπαντών. Παρ’ όλο που το συχνό πλύσιμο των βοτάνων δεν συνιστάται διότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται ωφέλιμα συστατικά, καλο θα είναι να αποκτήστε τη συνήθεια να ξεπλένετε για λίγο τα βότανο πριν τα χρησιμοποιήσετε.
 • Να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά την παρασκευή των αφεψημάτων.
 • Να ακολουθείτε τον κανόνα ασφαλείας
  Δεν συνιστάται να καταναλώνεται περισσότερες από δυο φορές την βδομάδα αφεψήματα συγκεκριμένου βοτάνου. Για κατανάλωση αφεψημάτων διαφορετικών βοτάνων συνιστάται έως και τέσσερις μερίδες την εβδομάδα.
 • Να συμβουλεύεστε πάντοτε έμπειρους γιατρούς όταν παίρνετε συστηματικά φάρμακα. Ορισμένα βότανα αλληλεπιδρούν δυσμενώς με ορισμένα φάρμακα και δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα.
 • Να είστε επιφυλακτικοί όταν κατά την εμπορική διάθεση των βοτάνων προσπαθούν να σας πείσουν ότι το βότανο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε παθολογικό ιατρικό σας πρόβλημα.
 • Να είστε επιφυλακτικοί όταν προσπαθούν να σας πείσουν ότι η χρήση χημικών φαρμάκων είναι μονόδρομος στα ιατρικά σας προβλήματα και επομένως η συμπληρωματική ή εναλλακτική χρήση βοτάνων αποκλείεται.
Διαβάστε επίσης  Καλλιέργεια αρωματικών φυτών - Λάθη που μπορείτε να αποφύγετε

Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική παθολόγος

Προτιμήστε τα ελληνικά από τα εισαγόμενα βότανα.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!

No Responses

Add Comment

Απάντηση