Τα κυριότερα αρωματικά φυτά και πως καλλιεργούνται

Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να αρωματίζεις τα καθημερινά γεύματα με φυλλαράκια από φρέσκα αρωματικά φυτά, που μεγαλώνουν μπροστά στα μάτια σου. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες καθώς και για την διατροφική τους αξία. Σήμερα, μπορούμε εύκολα στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, να διαθέσουμε μερικές γλάστρες με φυτά που αποδεδειγμένα ωφελούν την υγεία μας.

Τα περισσότερα είδη είναι πολυετή και αρκετά ανθεκτικά στο κρύο. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε μπαλκόνια που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο, επιλέξτε ένα μέρος στο οποίο τα φυτά θα είναι προφυλαγμένα από τον αέρα.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Με λίγη οργάνωση και ελάχιστο κόπο, μπορείτε να έχετε φρέσκα αρωματικά φυτά στο πιάτο σας!

Συνοπτικός οδηγός περιποίησης

  • Έδαφος – Το έδαφος σε όλα τα βότανα πρέπει να καλλιεργείται βαθιά και να γίνεται προσθήκη οργανικής ουσίας. Η χύμα κοπριά καλό είναι να αποφεύγεται καθώς έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με άλατα, ζιζάνια και ασθένειες.
  • Πότισμα – Επειδή οι συγκομιδές και το κόψιμο των φρέσκων βλαστών είναι συνεχή, χρειάζεται συχνό πότισμα. Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την εποχή, γενικότερα από τις συνθήκες που επικρατούν και από τη θέση που έχει τοποθετηθεί καθώς αν το βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος θα χρειάζεται συχνότερα πότισμα. Συνήθως το φυτό όταν χρειάζεται νερό το δείχνει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο καθώς «κρεμάει» τα φυλλαράκια του.
  • Ζιζάνια – Για την καταπολέμηση των ζιζανίων πρέπει να γίνεται συχνό σκάλισμα και βοτάνισμα.
  • Συλλογή φρέσκων βλαστών και φύλλων – Κάθε φορά που θέλετε να αρωματίσετε ένα γεύμα, κόψτε με ένα ψαλιδάκι το βλαστό με τα φύλλα που χρειάζεστε. Φροντίστε να αφήνετε πάντα μερικά φύλλα πάνω στο φυτό, για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανό και να αναβλαστήσει. Ο χρόνος που χρειάζεται για να βγάλει νέα φύλλα, διαφέρει από είδος σε είδος και, σίγουρα, εξαρτάται από τις συνθήκες και την εποχή.

Ποια αρωματικά φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε εύκολα στο μπαλκόνι μας.

Άνηθος

Ο άνηθος είναι πολυετές φυτό, ύψους από 30 μέχρι 80 εκατοστά, με άνθη κίτρινα. Αναπτύσσεται γρήγορα από τον σπόρο. Φυτεύουμε τους σπόρους την άνοιξη σε βάθος μισό με ένα εκατοστό. Χρειάζεται βαθιά γλάστρα γιατί η ρίζα του είναι μακριά. Για μια γλάστρα θα χρειαστούν περίπου μισό γραμμάριο σποράκια. Είναι από τα αρωματικά φυτά που χρειάζεται συχνό πότισμα. Μαζεύουμε τον άνηθο κόβοντας με ψαλίδι σε ύψος 2 εκατοστά από το χώμα. Το καλοκαίρι θα βγάλει άνθη που μετά θα γίνουν σπόροι, τους μαζεύουμε και τους σπέρνουμε την επόμενη άνοιξη!

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι μονοετές αρωματικό φυτό που μοιάζει με μικρό φουντωτό θάμνο. Ανθίζει με μικρά λευκά ανθάκια από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Καλλιεργείται σε χώμα ή γλάστρες. Μπορούμε να φυτέψουμε 5 – 10 σποράκια απ’ ευθείας στη γλάστρα μας νωρίς την άνοιξη. Χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες, φως αλλά όχι απ’ ευθείας ήλιο καθώς μαραίνει τα φύλλα του και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, πότισμα σε καθημερινή βάση.

Πρόκειται για ένα βότανο που αναπτύσσεται γρήγορα και είναι ιδανικό για γλάστρες, ακόμα και μέσα στο σπίτι από το φθινόπωρο ως το χειμώνα. Εάν έχουμε πολύ και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε μπορούμε εύκολα να τον αποξηράνουμε.

Δάφνη

Η δάφνη είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα με άνθη άσπρα ή κιτρινοπράσινα. Τα φύλλα της δάφνης μαζεύονται από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο. Αν και μπορείτε να καλλιεργήσετε τη δάφνη χρησιμοποιώντας σπόρους, ίσως είναι καλύτερο να προμηθευτείτε ένα μικρό φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτέψετε στη γλάστρα σας. Οι καλύτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Διαβάστε επίσης  Σπαθόχορτο - Καλλιέργεια

Η δάφνη είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτεί τακτικά ποτίσματα.

Δενδρολίβανο

Είναι πολυετές φυτό και διατηρείται όλο τον χρόνο. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε σε εξωτερικούς χώρους από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο. Ανθοφορεί όμως όλο τον χρόνο σε ζεστούς χώρους. Είναι προτιμότερο όμως να αγοράσουμε ανεπτυγμένο φυτό από φυτώριο ώστε να έχουμε δυνατότητα συγκομιδής από την πρώτη χρονιά.

Το δεντρολίβανο δεν είναι απαιτητικό στον ήλιο αλλά Θα ευδοκιμήσει μόνο όταν δέχεται αρκετό από τον ήλιο. Επίσης, την πρώτη χρονιά, κάνοντας τον Σεπτέμβρη ένα καλό κλάδεμα, βοηθάμε το φυτό να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα αλλά και παράλληλα ενισχύουμε την αναβλάστηση του την άνοιξη.

Δείτε και: Το θαυματουργό δεντρολίβανο – καλλιεργήστε το φάρμακο σας

Δίκταμο

Από τα χαρακτηριστικά φυτά της Κρήτης και από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών. Η διάρκεια ζωής του είναι 4 έως 5 χρόνια. Ευδοκιμεί σε εδάφη αμμοαργιλώδη που αποστραγγίζουν εύκολα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο, μοσχεύματα και παραφυάδες το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με προσοχή και αραιά καθώς η κατάχρηση νερού υποβαθμίζει την ποιότητα του. Το φυτό συλλέγεται όταν βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης. Γίνονται από 3 έως 5 κοψίματα κάθε χρόνο.

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Είναι ένα είδος μέντας. Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά. Μπορούμε να σπείρουμε τους σπόρους νωρίς την άνοιξη, μετά τα τελευταία κρύα. Χρησιμοποιούμε πολλούς σπόρους γιατί πολλοί από αυτούς είναι στείροι. Απλώνουμε τους σπόρους του δυόσμου επάνω στο χώμα αλλά δεν τους σκεπάζουμε, και ποτίζουμε άμεσα. Βάζουμε τη γλάστρα σε σημείο που θα την βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 12 ημέρες.

Για να βοηθήσουμε τους σπόρους να βλαστήσουν, μπορούμε να καλύψουμε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, όπως η μεμβράνη περιτυλίγματος. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο. Είναι φυτό απαιτητικό στον ήλιο, αλλά αντέχει και σε μέρος που το βλέπει λίγες ώρες την ημέρα ο ήλιος. Ο δυόσμος πρέπει να ποτίζεται τακτικά γιατί είναι απαιτητικός σε νερό αλλά αν ξεραθεί επιφανειακά, τον κόβουμε όλο, και ξαναβγάζει φρέσκα φύλλα.

Δείτε και: Μέντα – οφέλη για την υγεία

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένας μικρός, αειθαλής και πολυετής θάμνος. Τα φύλλα του είναι μικρά, ωοειδή, με γκρίζο χρώμα ενώ τα άνθη του είναι μικρά με ροζ ή λευκό χρώμα. Καλλιεργείται σε όλα σχεδόν τα εδάφη και πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ή με παραφυάδες. Φυτεύεται συνήθως το φθινόπωρο.Μπορείτε να σπείρετε επιφανειακά τους σπόρους του, να τους καλύψετε με λίγο χώμα, να τους ποτίσετε και σε δύο μήνες θα βλαστήσει. Συλλέγουμε τις ανθισμένες κορφές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και αφού τις αποξηράνουμε μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε όλο τον χρόνο. Χρειάζεται αρκετό φως του ήλιου του ήλιο αλλά δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα διετές φυτό. Αν και έχουμε συνηθίσει να το βρίσκουμε εύκολα στις αγορές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ένα βότανο που απαιτεί υπομονή. Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Ποτίστε αμέσως. Από την ώρα που θα φυτέψετε τους σπόρους, θα χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να βλαστήσουν. Θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα στη γλάστρα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας δεν είναι βουλωμένες. Θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2 με 3 μήνες μέχρι να μπορέσετε να δοκιμάσετε το δικό σας μαϊντανό.

Είναι ανθεκτικό φυτό στο κρύο και δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μπορούμε να το φυτέψουμε με σπόρους σε κήπο ή σε παρτέρια, σε γόνιμο πάντα έδαφος, συνήθως τους ανοιξιάτικους μήνες. Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος για λίγες ώρες την ημέρα. Είναι φυτό που χρειάζεται λίπανση αλλά και πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς μπορεί να προσβληθεί από ασθένειες, έντομα και μύκητες.

Διαβάστε επίσης  Φυτά κατάλληλα για μπαλκόνια και βεράντες

Αν και ο μαϊντανός είναι διετές φυτό, σπάνια επιζεί του δεύτερου έτους λόγω της συγκομιδής. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί το δεύτερο έτος το φυτό δεν έχει την ίδια απόδοση και ποιότητα.

Μάραθος

Ο μάραθος είναι ετήσιο φυτό. Τον καλλιεργούμε για το φύλλωμά του αλλά και για τη ρίζα του. Μπορείτε να σπείρετε 5 με 6 σπόρους μάραθου σε μία γλάστρα από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. Επειδή έχει ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα θα πρέπει να επιλέξετε να τον φυτέψετε σε βαθιά γλάστρα. Ανοίξτε τρύπες βάθους 3 με 4 εκατοστά, τοποθετήστε μέσα τους σπόρους και σκεπάστε τους με χώμα.

Ο μάραθος χρειάζεται ζέστη για να έχει σωστή ανάπτυξη. Δε χρειάζεται συχνό πότισμα. Το καλοκαίρι ποτίστε τον μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα πολυετές, ποώδες, θαμνώδες φυτό. Η γλάστρα με τη ρίγανη θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους ρίγανης νωρίς την Άνοιξη και βάλτε τους σπόρους σε βάθος 1 με 1,5 εκατοστό. Ποτίστε μέχρι το χώμα να υγρανθεί και κρατήστε το υγρό τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια, η ρίγανη θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη και σε ξερικές συνθήκες όπως συμβαίνει στο φυσικό της περιβάλλον.

Για να διατηρήσετε έντονη τη γεύση και το άρωμα της ρίγανης, θα πρέπει να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα και τη χρήση λιπασμάτων. Κόβετε τακτικά κλωναράκια. Έτσι θα βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί, αλλά και θα περιορίσετε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι πολυετές μικρός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα και όμορφα μικρά βιολετιά άνθη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο και με παραφυάδες και μοσχεύματα. Καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό φυτό. Ευδοκιμεί σε ασβεστούχα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο φασκόμηλο, μπορούμε να το μαζέψουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν όμως θέλουμε να αποξηράνουμε κάποια ποσότητα, η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι η αρχή της άνθησης.

Δε χρειάζεται τακτικό πότισμα αλλά χρειάζεται αρκετό φως του ήλιου για να αναπτυχθεί σωστά. Είναι ένα φυτό που απαιτεί υπομονή. Θα μπορέσουμε να κάνουμε συγκομιδή το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, μετά από 1,5 χρόνο δηλαδή.

Και μην ξεχνάτε πως το καλύτερο φαρμακείο είναι η φύση!

Δείτε επίσης: Καλλιέργεια αρωματικών φυτών – Λάθη που μπορείτε να αποφύγετε

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!