Τι είναι η υδροπονία

Η υδροπονία είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη μέθοδος γεωργικής παραγωγής στην οποία δεν χρησιμοποιείται το φυσικό έδαφος. Τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς χώμα, αλλά με τις ρίζες τους μέσα σε νερό και θρεπτικά διαλύματα, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και απόδοση των φυτών.

Δείτε ακόμη: Η υδροπονία στην αρχαιότητα

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Εισαγωγή στην υδροπονία

Γενικά, για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητο στη ρίζα τους να υπάρχει άφθονο οξυγόνο και ταυτόχρονα άφθονο νερό που να έχει διαλυμένα τα απαραίτητα ανόργανα θρεπτικά συστατικά στη σωστή τους αναλογία. Στη συμβατική καλλιέργεια είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο συνδυασμός αυτός.

Στο φυσικό έδαφος, όσο περισσότερο νερό υπάρχει, τόσο λιγότερο οξυγόνο μένει, και αντίθετα, με αποτέλεσμα πότε το ένα και πότε το άλλο να βρίσκεται σε έλλειψη. Στο έδαφος επίσης σημαντικό είναι και το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στη ρίζα του φυτού. Μπορεί να προστίθενται ανόργανα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος, αλλά αυτά δεν είναι πάντα διαθέσιμα στη ρίζα, γιατίι δεσμεύονται στα συστατικά του εδάφους ή δύσκολα μετακινούνται στην περιοχή της ρίζας.

Με την υδροπονική καλλιέργεια τα προβλήματα αυτά λύνονται με τη ρύθμιση της τροφοδοσίας του θρεπτικού διαλύματος. Τα φυτά απορροφούν με τις ρίζες τους τις θρεπτικές ουσίες μόνο όταν αυτές διαλυθούν μέσω του ποτίσματος του χώματος. Συνεπώς όταν παρέχεται στο φυτό πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται απευθείας μέσω της παροχής νερού, τότε το χώμα δεν είναι απαραίτητο.

Οι περιποιήσεις των φυτών που καλλιεργούνται με τη μέθοδο της υδροπονίας διαφέρουν από αυτές των φυτών που καλλιεργούνται στο έδαφος, ως προς τη δημιουργία του περιβάλλοντος της ρίζας. Ως προς τη δημιουργία του περιβάλλοντος της κόμης είναι ίδιες, όπως το κλάδεμα, η γονιμοποίηση ανθέων και η φυτοπροστασία της κόμης.

Διαβάστε επίσης  Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Υδροπονίας

Με την υδροπονία μπορούν να καλλιεργηθούν σχεδόν όλα τα φυτά και είναι η μέθοδος επιλογής για όσους θέλουν να επιτύχουν τον απόλυτο έλεγχο στις καλλιέργειες τους και για καλλιεργητές που επιθυμούν να καλλιεργήσουν φυτά υψηλής ποιότητας.

Πλεονεκτήματα της υδροπονικής καλλιέργειας

  • Απαλλαγή των φυτών από τις ασθένειες του εδάφους.
  • Εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών συστατικών.
  • Υπάρχει απόλυτος έλεγχος στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν τα φυτά.
  • Δεν χρειάζεται χρήση ζιζανιοκτόνων.
  • Τα παράσιτα και οι ασθένειες είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν απ’ ότι στο χώμα.
  • Οι σοδειές είναι σταθερές και αποδοτικές.
  • Η συγκομιδή είναι ευκολότερη.
  • Παραγωγή λαχανικών σε μέρη όπου η καλλιέργεια στο χώμα είναι αδύνατη.

Είναι η υδροπονία βιολογική μέθοδος καλλιέργειας;

Η υδροπονία ΔΕΝ θεωρείται βιολογική μέθοδος καλλιέργειας. Ο κύριος λόγος είναι ότι πρόκειται για καλλιέργεια χωρίς χώμα, η ύπαρξη του οποίου είναι (ακόμα τουλάχιστον) απαράβατος όρος για την πιστοποίηση μιας καλλιέργειας ως βιολογική.  Στο εξωτερικό γίνονται ήδη προσπάθειες ένταξης της υδροπονίας στις βιολογικές καλλιέργειες, υπό αυστηρές προϋποθέσεις φυσικά, ανάμεσα στις οποίες είναι και η χρήση βιολογικού λιπάσματος και μόνο.

Να τονίσουμε ότι, λόγω της φύσης της καλλιέργειας, πολύ σπάνια αναπτύσσονται ζιζάνια, και αν γίνει αυτό θα είναι ελάχιστα. Επίσης, η ανάπτυξη μιας υδροπονικής μονάδας σε πολλά και ανεξάρτητα μεταξύ τους θερμοκήπια έχει δείξει ότι καθυστερεί ή και αποτρέπει τελείως τη μετάδοση ασθενειών των φυτών. Συνεπώς, τα φυτά έχουν λιγότερους εχθρούς και αρκετά μικρότερες ανάγκες σε εντομοκτόνα.

Εσείς θεωρείτε χρήσιμη την υδροπονία;

Στην εποχή μας ακόμα και στη διαδικασία της γεωργικής παραγωγής η χρησιμοποίηση της προηγμένης τεχνολογίας είναι ευρύτατα διαδεδομένη.

Εσείς έχετε δοκιμάσει να καλλιεργήσετε λαχανικά με υδροπονική μέθοδο; Ποια είναι η εμπειρία σας;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για τη μέθοδο της υδροπονίας ή θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας, γράψτε μας στα σχόλια.

Διαβάστε επίσης  Η υδροπονία στην αρχαιότητα

Θέλετε να βελτιώσετε τις γνώσεις σας πάνω στην υδροπονία;

Με αυτό το βιβλίο θα σας λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με την υδροπονία. Παρουσιάζονται όλα τα ειδικά θέματα που αφορούν την τεχνολογία της υδροπονίας, όπως τα διάφορα συστήματα και οι μέθοδοι των υδροπονικών καλλιεργειών, οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμός, οι ρυθμίσεις και η λειτουργία των συστημάτων, η παρασκευή των θρεπτικών διαλυμάτων και οι μέθοδοι προστασίας από παθογόνα ρίζας.

Ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο από καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διατίθεται από τα Public στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς στα 24,34€. Μπορούμε να το αγοράσουμε από εδώ.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!