Τι είναι ο ζεόλιθος και ποια η χρήση του στον κήπο

Ο ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό, που λόγω της μοριακής δομής του μπορεί να ρυθμίζει το pH του νερού και του εδάφους προς το ουδέτερο. Έχει την ιδιότητα να απορροφά το νερό έως και το 55% του βάρους του, αλλά και θρεπτικές ουσίες, που απελευθερώνει με συγκεκριμένο ρυθμό, ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στο εμπόριο ο ζεόλιθος υπάρχει σε μορφή κόκκου και σε μορφή πούδρας. Ο κοκκώδης ζεόλιθος χρησιμοποιείται με ενσωμάτωση στο έδαφος, ενώ η πούδρα ζεόλιθου σε διάλυση με νερό, ψεκάζεται στα φυτά ως μέσο φυτοπροστασίας.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Καθώς είναι εξ ολοκλήρου φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.

Ζεόλιθος σε μορφή κόκκων


Τα πλεονεκτήματα του κοκκώδη ζεόλιθου είναι πως μπορεί και:

 • Συγκρατεί νερό ως και το 55% του βάρους του, άρα συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού, στη μείωση των ποτισμάτων και στην καλύτερη κατανομή του νερού στο έδαφος.
 • Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων του εδάφους δεσμεύοντας τα, και αποδίδοντας τα στα φυτά σταδιακά, άρα μειώνει τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα λιπασμάτων και εφοδιάζει τα φυτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους ανεβάζοντας το pH, άρα δε χρειάζεται προσθήκη άλλων υλικών.
 • Βελτιώνει τη δομή του εδάφους αυξάνοντας το πορώδες, άρα έχουμε καλύτερο αερισμό και μικρότερη συμπίεση της ρίζας.
 • Απορροφά μεγάλο μέρος του περισσευούμενου νερού.

Η ποσότητα που προτείνεται για τον κήπο είναι 25 κιλά στα 50 τετραγωνικά μέτρα.

Ζεόλιθος σε μορφή πούδρας

Ο ζεόλιθος σε μορφή πούδρας χρησιμοποιείται σε ψεκασμούς για προστασία των φυτών τόσο από έντομα και ασθένειες, όσο και από φυσικές αιτίες.

Διαβάστε επίσης  Πώς να ξεφορτωθείτε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών

Η υφή του ζεόλιθου και η επιφάνεια που δημιουργεί πάνω στο φύλλο, είναι ουσιαστικά αφιλόξενη για τους εχθρούς των καλλιεργειών, αφού δεν μπορούν να ζήσουν εκεί. Ο ψεκασμός αφήνει πάνω στο φυτό ένα λεπτό φίλτρο προστασίας, το οποίο δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τις φυσιολογικές λειτουργίες των φυτών.

Τα πλεονεκτήματα του ζεόλιθου σε μορφή πούδρας είναι ότι:

 • Προστατεύει από προσβολές από μύκητες και έντομα.
 • Μειώνει την καρπόπτωση και το θερμικό στρες των φυτών σε θερμές ή και ψυχρές περιόδους.
 • Προστατεύει τα φυτά κατά τους θερινούς μήνες από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
 • Απορροφά την υγρασία μειώνοντας την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Η προτεινόμενη δοσολογία για τον ζεόλιθο σε μορφή πούδρας είναι 1 με 2% ανάλογα τη χρήση, δηλαδή περίπου 1 με 2 κιλά πούδρα σε 100 λίτρα νερό.

Τα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης του ζεόλιθου στην κηπουρική

Με τον ζεόλιθο μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα, τα κλαδιά, τον κορμό των καλλωπιστικών αλλά και των δέντρων που είναι στον κήπο μας.

 • Εξασφαλίζει περισσότερη ανθοφορία στα φυτά.
 • Αυξάνεται το βάρος και η ποιότητα του καρπού.
 • Βελτιώνεται η φωτοσύνθεση και η ζωηρότητα της βλάστησης
 • Προλαμβάνονται ζημιές από παγετούς.
 • Καθώς ξεπλένεται από τα φύλλα πέφτει στο έδαφος και συνεχίζει τη δράση του.

Συμβουλές για χρήση του ζεόλιθου στον κήπο

Καλλιέργεια λαχανικών

Σκάβουμε την τρύπα που θα φυτέψουμε το λαχανικό σε βάθος 5 με 10 εκατοστά και ρίχνουμε περίπου μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο και τον αναμειγνύουμε με το χώμα Έπειτα φυτεύουμε και καλύπτουμε με χώμα. Ποτίζουμε με άφθονο νερό.
Καλλιέργεια λουλουδιών

Για καλλιέργειες σε γλάστρες ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο χώμα και ρίχνουμε μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο ανά 15 εκατοστά διαμέτρου γλάστρας και τον αναμειγνύουμε με το χώμα. Δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα αν πέσει λίγο παραπάνω. Φυτεύουμε τα λουλούδια και σκεπάζουμε με χώμα την τρύπα.

Διαβάστε επίσης  Φυσική καταπολέμηση μελίγκρας και ψώρας φυτών

Καλλιέργεια θάμνων και δέντρων

Βάζουμε ζεόλιθο στο κάτω μέρος της οπής φύτευσης. Ανακατεύουμε επίσης ζεόλιθο στο υπόλοιπο χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε την τρύπα.

Τα αποτελέσματα της χρήσης του ζεόλιθου

Αποτέλεσμα των χρήσεων του ζεόλιθου είναι η αύξηση της παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ειδών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία, αλλά και στη συμβατική γεωργία σε συνδυασμό με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Είναι αρκετά σημαντικό όμως η ελαχιστοποίηση επιβάρυνσης των καλλιεργειών μας με χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα .

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!