Τι είναι το pH του εδάφους

Όταν τα λαχανικά και τα δέντρα μας δεν έχουν καλή παραγωγή παρότι φροντίζονται καλά και επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, ίσως το επίπεδο του pH να είναι το κυρίως πρόβλημα. Κάθε φυτό έχει διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο είδος του εδάφους όσο και στις τιμές του pH, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Η τιμή του pH του εδάφους είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Είναι σημαντική παράμετρος για την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων, αλλά και για τον κήπο με τα λουλούδια.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Τι είναι το pH;

Το pH του εδάφους είναι μια μονάδα μέτρησης της οξύτητας ή της αλκαλικότητας του εδάφους. Το pH προφέρεται πε-χά. Υπολογίζεται χρησιμοποιώντας μια λογαριθμική κλίμακα.

Η τιμή 7,0 του pH υποδηλώνει ουδέτερος έδαφος, ούτε όξινο ούτε αλκαλικό. Όταν η τιμή του pH είναι κάτω από 7,0 υποδηλώνει όξινο έδαφος, ενώ όταν η τιμή του pH είναι πάνω από 7,0 υποδηλώνει αλκαλικό έδαφος.

Γιατί είναι σημαντικό;

Καθώς κάθε φυτό έχει προσαρμοστεί εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια σε συγκεκριμένο περιβάλλον ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν το περιβάλλον που θα ευδοκιμήσει κάποιο φυτό είναι και το pH. Κάθε φυτό χρειάζεται και συγκεκριμένο pH άλλα ένας βασικός κανόνας για να υπάρξει επιτυχία στην καλλιέργειά μας είναι το pH να είναι ουδέτερο (Ph=7,0) ή ελαφρώς όξινο (pH<7,0).

Γιατί; Επειδή σε αυτές τις τιμές του pH βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών για τα φυτά μας. Τα πολύ όξινα ή πολύ αλκαλικά εδάφη δεσμεύουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και δεν είναι απορροφήσιμα από τα φυτά με αποτέλεσμα να πλήττονται ευκολότερα από ασθένειες ή να μην αναπτύσσονται σωστά.

Ποιο pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Η πλειοψηφία των φυτών προτιμά ουδέτερο έδαφος (pH=7) ή ελαφρώς όξινο (pH<7). Ενδεικτικά αναφέρουμε σε τι τιμή ευδοκιμούν καλύτερα κάποια φυτά:
Πολύ όξινο – pH μικρότερο από 5,4
Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο, ραβέντι, σέσκλα, φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο.
Μέτρια όξινο – pH μεταξύ 5,5 και 5,9
Μήλο, βασιλικός, φασόλι, καρώτο, κιχώρι, καλαμπόκι, σκόρδα, μαϊντανός, μπιζέλια, πιπεριές, κολοκύθι, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος, τομάτα.
Ελαφρώς όξινο – pH μεταξύ 6,0 και 6,9
Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια, τεύτλα, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, άνηθος, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, λαχανίδες, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, κρεμμύδι, ροδάκινο, αχλάδι, σπανάκι
Αλκαλικό – pH μεταξύ 7.1-8.0
Κουνουπίδια, σέλινο, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι.

Από τι επηρεάζεται το pH;

Η τιμή του pH του εδάφους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις. Σε περιοχές με πολλές βροχοπτώσεις το έδαφος είναι όξινο ενώ σε περιοχές με ξηρασία είναι αλκαλικό.

Η χρήση λιπασμάτων αλλά και τα είδη των καλλιεργούμενων φυτών μπορεί επίσης να επηρεάσει το pH στο χώμα.

Πως βρίσκουμε τι pH έχει το έδαφος

Οι μετρήσεις του pH μπορούν να γίνουν με πεχόμετρο, είτε αναλογικό είτε ψηφιακό, με ταινίες μέτρησης pH, ή ακόμα με απλά υλικά όπως η μαγειρική σόδα και το ξίδι.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι ο ατταπουλγίτης και ποια η χρήση του στα φυτά

Θα πρέπει να γνωρίζεται πως δεν αρκεί μια μέτρηση στον κήπο ή στο χωράφι για να βρείτε με ακρίβεια το pH. Θα πρέπει να κάνετε πολλές μετρήσεις σε διάφορα τυχαία σημεία. Στον ίδιο κήπο μπορεί να βρείτε διαφορετικές τιμές σε κάποια σημεία. Οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται στο πότισμα, στην τοπική λίπανση, ή ακόμα και στα φυτά που έχουν καλλιεργούνται στη σκιά.

Θα πρέπει να κάνετε μετρήσεις σε διάφορα σημεία στο χώμα και να βγάλετε τον μέσο όρο. Ο μέσος όρος αυτός είναι που αντικατοπτρίζει το pH του εδάφους.

Ενδεικτικό pH εδάφους

Μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε αν το ph του εδάφους σας είναι όξινο ή αλκαλικό. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί είναι φθηνός και εύκολος στην χρήση.

Επιλέξτε το σημείο του κήπου σας όπου θέλετε να μετρήσετε το pH. Σκαλίστε το έδαφος και τοποθετήστε από μια χούφτα χώματος σε δυο διαφορετικά δοχεία.

Στο ένα δοχείο προσθέστε ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι. Αν το χώμα βγάλει φυσαλίδες, τότε το pH του είναι αλκαλικό (pH>7.0). Στο άλλο δοχείο προσθέστε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ½ φλιτζάνι νερό. Εφόσον βγαίνουν φυσαλίδες τότε το pH είναι όξινο (pH <7.0).

Αυτή είναι η απλούστερη και λιγότερο ακριβής μέθοδος μέτρησης.

Ακριβής μέτρηση του pH του εδάφους

Εφόσον θέλετε να βρείτε ακριβώς την τιμή του pH θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι μέθοδοι.

Πεχάμετρο (ηλεκτρονικός μετρητής pH)

Είναι μια μικρή συσκευή που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του pH. Η χρήση τους είναι αρκετά απλή. Τοποθετήστε τη βελόνα του μετρητή στο έδαφος και ο δείκτης θα δείξει την τιμή του pH. Συνιστάται να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή.

Μπορείτε να αγοράσετε από εδώ ένα πεχάμετρο εδάφους, το οποίο είναι και υγρασιόμετρο και φωτόμετρο. Τρία σε ένα. Με αυτήν την συσκευή μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα φωτισμού, υγρασίας και pH. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τους 2 αισθητήρες του οργάνου στο χώμα.

Ταινίες μέτρησης pH (χρωματομετρικοί δείκτες)

Είναι μικρές χάρτινες λωρίδες μιας χρήσης. Είναι μια αρκετά προσεγγιστική μέθοδος και απλή στην χρήση. Βυθίστε την χάρτινη λωρίδα στο χώμα και συγκρίνετε το χρώμα του αποτελέσματος που προέκυψε με το διάγραμμα χρώματος του pH.

Μέτρηση σε εργαστήριο

Μια ακόμα λύση, είναι να στείλετε δείγμα από το χώμα του κήπου σας σε ειδικό εργαστήριο που κάνει εδαφολογικές αναλύσεις. Έτσι θα ξέρετε με ακρίβεια την τιμή του pH αλλά και την ποσότητα των βασικών συστατικών που περιέχονται στο έδαφος. Το κόστος της βασικής ανάλυσης είναι περίπου στα 30 ευρώ.

Οι μετρήσεις του pH καλό είναι να γίνονται κάθε 2 χρόνια κατά την Άνοιξη για να γνωρίζουμε αν έχει αλλάξει και να γίνονται τυχόν διορθώσεις εφόσον χρειάζονται.

Πως διορθώνουμε το pH του εδάφους;

Εφόσον θελήσουμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το pH του εδάφους θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν αρκεί να εφαρμοστούν οι παρακάτω τεχνικές μόνο μια φορά. Για πιο ακριβές αποτέλεσμα, θα πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά και να γίνονται ενδιάμεσες μετρήσεις.

Διαβάστε επίσης  Τα έντομα που είναι ωφέλιμο να έχουμε στον κήπο μας

Πώς αυξάνουμε το pH του εδάφους;

Με προσθήκη ασβεστόλιθου
Είναι η πιο απλή μέθοδος, καθώς ο ασβεστόλιθος διαλύεται και απορροφάτε αργά από το έδαφος, αλλά δεν καίει τα φυτά όπως κάνει ο ασβέστης. Προσθέστε 2.5 κιλά ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για αύξηση μιας μονάδας του pH του εδάφους.

Συνιστάται να εφαρμοστεί το φθινόπωρο έτσι ώστε να έχει χρόνο για να δράσει στο pH πριν από την άνοιξη. Προσθέτοντας τον ασβεστόλιθο το φθινόπωρο εκμεταλλευόμαστε τις βροχές και δίνουμε την ευκαιρία στο χώμα να τον απορροφήσει μέχρι τις αρχές τις άνοιξης που ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος.

Με προσθήκη στάχτης ξύλου
Η στάχτη ξύλου, ενεργεί πολύ γρήγορα. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα καθώς ανεβάζει πολύ το pH. Χρησιμοποιήστε 1 κιλό για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα κάθε δυο χρόνια.

Πώς μειώνουμε το pH του εδάφους;

Η μείωση του pH του εδάφους είναι μία αργή και απαιτητική διαδικασία. Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια μείωσης του pH του εδάφους, έρχεται σε αντίθεση με την τάση του ασβεστόλιθου που βρίσκεται στο χώμα να διαλύεται με φυσικό τρόπο με αποτέλεσμα να αυξάνει το pH.

Η πιο επιθετική μέθοδος για να μειώσετε το pH του εδάφους είναι να προσθέσετε πετρώδη θείο. Για να μειώσετε την τιμή του pH κατά μια μονάδα σε αμμώδες έδαφος, αναμείξτε στο έδαφος 40 γραμμάρια πετρώδη θείου ανά τετραγωνικό μέτρο. Για όλα τα άλλα εδάφη θα πρέπει να αναμειχθούν 120 γραμμάρια πετρώδη θείου ανά τετραγωνικό μέτρο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε στο έδαφος κομπόστ ή πευκοβελόνες
Δείτε εδώ: Φτιάξτε μόνοι σας κομπόστ για τον κήπο

Η προσθήκη κομπόστ στο έδαφος κατεβάζει πιο αργά την τιμή του pH, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι κάνει το χώμα πιο μαλακό και πλούσιο σε οργανική ύλη, άρα πιο γόνιμο.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!

Add Comment

Απάντηση