Το θαυματουργό δεντρολίβανο – καλλιεργήστε το φάρμακο σας

To δεντρολίβανο είναι από διασημότερες μυρωδιές σε όλη την Ελλάδα. Πέρα από το ότι έχει υπέροχη γεύση και άρωμα, γνωρίζετε ότι έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία αν προστεθεί στην διατροφή μας; Η επιστημονική ονομασία του είναι Rosmarinus officinalis,αλλά είναι γνωστό με την κοινή του ονομασία, που είναι συνδυασμός των λέξεων δέντρο και λιβάνι. Παρόμοια με πολλά άλλα χρήσιμα βότανα, το δεντρολίβανο ανήκει στην ίδια ταξινομική οικογένεια όπως η μέντα, αλλά δεν έχει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση. Το δεντρολίβανο έχει πιο ζεστή και πιο στυφή γεύση που δίνει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες, βραστά, ψητά και με γέμιση φαγητά.

Παρ’ όλο που μικρές ποσότητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη γεύση των φαγητών δεν θεωρούνται αρκετά μεγάλες για να έχουν σημαντική επίδραση στον οργανισμό, η τακτική προσθήκη των φύλλων στο φαγητό σας θα επιτρέψει στο σώμα σας να αντλήσει συσσωρευμένα οφέλη από τις οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στο τα φύλλα. Υπάρχουν επίσης χρήσεις του δεντρολίβανου που περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ή την εφαρμογή του αιθέριου ελαίου από δενδρολίβανο πάνω στο δέρμα άμεσα.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του δεντρολίβανου οφείλονται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά στα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το δεντρολίβανο.

Δεντρολίβανο: οφέλη για την υγεία

Τόνωση της μνήμης

Μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες χρήσεις του δεντρολίβανου ήταν ως γνωστικό διεγερτικό. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το άρωμα του είναι επαρκής για να βελτιώσει την ποιότητα της μνήμης καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης

Βελτιώνει την διάθεση

Το άρωμα του δεντρολίβανου έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης, “ανοίγοντας” το μυαλό. Ανακουφίζει από το στρες τα άτομα με χρόνιο άγχος ή με ανισορροπίες στην ορμόνη του στρες. Όταν το βότανο καταναλωθεί ή εφαρμοστεί τοπικά σε κάποιο είδος αλοιφής των φύλλων, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ενεργά συστατικά στο δενδρολίβανο είναι αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντι-καρκινογόνα στη φύση. Αυτό αντιπροσωπεύει μια τριπλή επίθεση ενάντια σε πολλές διαφορετικές ασθένειες και παθογόνους παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή να βλάψει την ακεραιότητα του σώματος.

Αναζωογονεί την αναπνοή

Ως φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντα, το δεντρολίβανο λειτουργεί ως ένα θαυμάσιο αποσμητικό ανάσας που επίσης βελτιώνει τη στοματική υγεία σας. Βουτήξτε τα φύλλα του δεντρολίβανου σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και στη συνέχεια, κάντε γαργάρες με το νερό στο στόμα σας για την εξάλειψη των βακτηρίων. Θα σας δώσει φυσική φρέσκια και καθαρή αναπνοή όλη τη νύχτα!

Διαβάστε επίσης  7 μπαχαρικά με τεράστια οφέλη για την υγεία

Τόνωση της ροής του αίματος

Το δεντρολίβανο δρα ως διεγερτικό για το σώμα και ενισχύει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της ροής του αίματος. Αυτό βοηθά να οξυγονώνει ζωτικά συστήματα και περιοχές του σώματος, διασφαλίζοντας ότι οι μεταβολικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές λειτουργούν ομαλά.

Αντιφλεγμονώδης ιδιότητες

Ίσως η πιο σημαντική λειτουργία του δενδρολίβανου είναι σαν αντιφλεγμονώδης παράγοντας στο σώμα. Οι ενώσεις που έχουν βρεθεί στο δεντρολίβανο έχουν συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, και τις αρθρώσεις. Αυτό το κάνει μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδα και τους τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια κάποιας σωματικής προσπάθειας ή χειρουργικής επέμβασης.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Το δεντρολίβανο είναι ελαφρώς διουρητικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει να ξεπλυθούν οι τοξίνες πιο αποτελεσματικά κατά την ούρηση. Επιπλέον, με την αύξηση του ρυθμού με τον οποίο το νερό φεύγει από το σώμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει να ωθήσει έξω παθογόνα, άλατα, τοξίνες, και ακόμη και το υπερβολικό λίπος όταν καταναλώνονται τακτικά.

Υγεία του δέρματος

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του δενδρολίβανου είναι αρκετά γνωστές. Η βιομηχανία καλλυντικών όλο και πιο συχνά περιλαμβάνει εκχύλισμα δενδρολίβανου στα προϊόντα της. Ακόμα, τα φύλλα του δενδρολίβανου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το δέρμα εσωτερικά ή τοπικά. Έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τη φυσική λάμψη στο δέρμα.

Καλλιέργεια δεντρολίβανου

Σαν φυτό διατηρείται όλο το χρόνο και είναι πολυετές. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε σε εξωτερικούς χώρους από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο. Ανθοφορεί όμως όλο τον χρόνο σε ζεστούς χώρους. Αν δεν είστε σίγουροι πώς θα συμπεριφερθεί στο κλίμα σας, μπορείτε να το φυτέψετε αρχικά σε μια γλάστρα. Είναι ιδανικό φυτό για καλλιέργεια σε γλάστρα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε το δεντρολίβανο από σπόρο. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να αγοράσετε ένα μικρό φυτό από θερμοκήπιο. Αυτό σας δίνει ένα προβάδισμα και αφήνει λιγότερα περιθώρια για αποτυχία. Απλά βεβαιωθείτε ότι το φυτό που αγοράζετε είναι από ένα οργανικό θερμοκήπιο. Καταστήματα με φυτά συχνά περιλούζουν με χημικές ουσίες αρκετές φορές πριν να τοποθετηθεί στα ράφια.

Το δεντρολίβανο είναι από τα ευκολότερα φυτά στο πότισμα. Δεν είναι πολύ απαιτητικό στο νερό. Προτιμήστε να το ποτίζετε όταν έχει στεγνώσει καλά το χώμα του. Αν το βλέπετε λίγο βρεγμένο καλύτερα μην το ποτίσετε. Θα ευδοκιμήσει μόνο όταν δέχεται αρκετό φως από τον ήλιο, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε προτιμήστε θέσεις που είναι πλούσιες σε ήλιο. Δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα και σε ημισκιερά μέρη αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή με το πότισμά του. Εάν έχετε δυνατό αέρα στο μπαλκόνι σας, τότε είναι ένα βότανο που σίγουρα ταιριάζει σε αυτό το σημείο, αφού φημίζεται για τις αντοχές του.

  • Ξεκινήστε τη φύτευση δεντρολίβανου με σπόρους ή αγοράζοντας ένα μικρό φυτό από ένα τοπικό οργανικό θερμοκηπίου.
  • Φυτέψτε το σε μια τοποθεσία όπου θα λάβει άφθονο φως από τον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερθερμανθεί στις ζέστες του καλοκαιριού.
  • Ποτίζετε το περιστασιακά αλλά βεβαιωθείτε να μην το παρακάνετε. Το δεντρολίβανο δεν απαιτεί πολύ νερό για την ανάπτυξη του.
  • Μπορεί να αναπτυχθεί εξωτερικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, εφόσον το φθινόπωρο και τον χειμώνα έχει αρκετό κρύο.
Διαβάστε επίσης  Πώς να φτιάξετε αποτοξινωτικό smoothie με σπόρους τσία, κουρκουμα και ανανά

Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας κόψτε λίγα κλαδάκια από το πάνω μέρος του φυτού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συλλέξετε τα τρυφερότερα μέρη του φυτού στο φαγητό σας, αλλά και να το βοηθήσετε να φουντώσει περισσότερο.

Αν θέλετε να αποξηράνετε το δεντρολίβανο, δέστε το με σπάγκο από κάπου και κρεμάστε το ανάποδα μέχρι να στεγνώσει τελείως. Το δεντρολίβανο στεγνώνει πολύ εύκολα και διατηρεί την ισχύ του μέσω της διαδικασίας αποξήρανσης.

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!

Add Comment

Απάντηση