Φρέζια: το λουλούδι του χειμώνα

Η φρέζια είναι ένα από τα ομορφότερα εποχιακά λουλούδια του χειμώνα και χάρη στα πολύχρωμα άνθη και το άρωμά της αποτελεί άριστη επιλογή για τη διακόσμηση στο σπίτι ή στο γραφείο.

Επίσης, τα λουλούδια της είναι πολύ διαδεδομένα στα ανθοπωλεία για τη δημιουργία ανθοδέσμης λόγο του εντυπωσιακού τους αρώματος. Η καταγωγή της φρέζιας είναι από την Αφρική και το όνομά της λέγεται ότι το πήρε από τον Γερμανό φυσιοδίφη και λάτρη των λουλουδιών Theador Freese.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο αγνές τροφές που υπάρχουν και η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας εδώ. Με την ποιότητα του brand name #nutsbox.

height="340"

Η εποχή φύτευσης των βολβών της φρέζιας διαφέρει ανάλογα με το κλίμα της περιοχής. Στα νότια μέρη της χώρας μας όπου το μικροκλίμα της περιοχής είναι ήπιο μπορούμε να τους φυτέψουμε το φθινόπωρο ώστε να ανθίσουν την άνοιξη, ενώ στα βόρεια και τα ορεινά μέρη της χώρας συνήθως τους φυτεύουμε την άνοιξη για να δώσουν λουλούδια το καλοκαίρι.

Η φρέζια συνήθως φτάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες «νάνοι» που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 25 εκατοστά. Το βάθος φύτευσης του βολβού είναι τα 5 cm και η απόσταση βολβού από βολβό 8-10 cm. Υπάρχουν δύο ειδών ποικιλίες, αυτές με τα μονά και αυτές με τα διπλά άνθη.

Σε γενικές γραμμές η φρέζια χρειάζεται σημεία με αρκετό φως και πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα. Προτιμά χώμα μέτριας γονιμότητας με άριστη στράγγιση, στις γλάστρες επιλέγουμε χώμα “εξωτερικού χώρου”. Πολλές φορές θα δείτε τα φυτά της φρέζιας να γέρνουν, είτε από το βάρος των λουλουδιών, είτε από τους δυνατούς αέρηδες, γι’ αυτό το λόγο συνήθως χρειάζεται στήριξη.

Προσοχή: Η περίοδος σχηματισμού των μπουμπουκιών της φρέζιας είναι πολύ καθοριστική και γι’ αυτό εκείνο το διάστημα η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 17 oC. Ελαφρά υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε πύκνωμα και δυνάμωμα των φύλλων εις βάρος των ανθέων.

Διαβάστε επίσης  Συγκαλλιέργεια λαχανικών και λουλουδιών

Αν θέλετε να γεμίσουν τα παρτέρια και οι γλάστρες σας από το άρωμα της φρέζιας και την επόμενη χρονιά πρέπει να κάνετε το εξής:

Μαζέψτε τα άνθη για να στολίσετε τα ανθοδοχεία στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας σας και συνεχίστε να ποτίζετε κανονικά τους βολβούς, όποτε το χρειάζονται, μέχρι να κιτρινίσουν εντελώς τα φύλλα τους.

Κάποια στιγμή στην αρχή του καλοκαιριού τα φύλλα θα αρχίσουν να ξεραίνονται από μόνα τους, εσείς απλά κλαδέψτε τα από τη βάση τους και σταματήστε το πότισμα.

Με αυτό τον τρόπο την επόμενη χρονιά θα έχετε περισσότερα λουλούδια από τους ίδιους βολβούς και την μεθεπόμενη ακόμη περισσότερα.

πηγή: econews.gr

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του GardenTalk.gr

Θέλετε να υποστηρίξετε το GardenTalk.gr στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και άρθρα σχετικά με τις καλλιέργειες φυτών και γενικότερα για τον κήπο?

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και στο Pinterest και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:

Διαβάστε επίσης  Τα έντομα που είναι ωφέλιμο να έχουμε στον κήπο μας

Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τα δικά σας φυτά και τις δημιουργίες και κατασκευές σας!