Φροντίδα για Κάκτους και Παχύφυτα

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι περιζήτητα γιατί είναι εύκολα στην καλλιέργεια, δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, είναι ανθεκτικά στις προσβολές των ζωϊκών εχθρών και έχουν θαυμάσια ανθοφορία.

Δίνουν έναν εξωτικό τόνο στο μπαλκόνι, στη βεράντα ή ακόμα και στον κήπο και φύονται σχεδόν παντού.

Φροντίδα

Επιλογή γλάστρας

Το μέγεθος της γλάστρας εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού. Ισχύει ο κανόνας ότι η διάμετρος της γλάστρας για τους σφαιρικούς κάκτους πρέπει να είναι 5 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του κάκτου. Στην περίπτωση ψηλών κακτοειδών, η γλάστρα πρέπει να έχει διάμετρο ίση με το 1/3 του ύψους του φυτού.

Επιλογή χώματος

Ένα μείγμα κατάλληλο για κάκτους και παχύφυτα αποτελείται από τύρφη, ένα μέρος χονδρής ποταμίσιας άμμου και κοσκινισμένο φυλλόχωμα.

Το μείγμα πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φυτών οι οποίες είναι:

  • Καλός αερισμός
  • Άριστη αποστράγγιση
  • Εφοδιασμός σε θρεπτικά στοιχεία

Θερμοκρασία

Την περίοδο της ανάπτυξης οι κάκτοι χρειάζονται θερμοκρασία από 25 έως 30, ενώ το χειμώνα είναι ασφαλείς σε θερμοκρασία από 5 έως 8 αρκεί να μην ποτίζονται.

Αλλαγή γλάστρας

Για να γίνει αλλαγή της γλάστρας πρέπει να βγάλουμε το φυτό από την παλιά γλάστρα τυλίγοντας το με μια εφημερίδα ώστε να αποφευχθεί το τσίμπημα. Καλό είναι να φοράμε γάντια κατά της μεταφύτευση.

Αφαιρούμε ένα μέρος από το παλιό χώμα, τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα ώστε οι ρίζες να απέχουν 1 με 2 εκατοστά από τον πυθμένα της γλάστρας και προσθέτουμε χώμα πιέζοντας το ελαφρά με τα δάχτυλα..

Δεν χρειάζεται πότισμα μετά την μεταφύτευση καθώς υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος του κάκτου. Η κατάλληλη εποχή για την αλλαγή της γλάστρας είναι η Άνοιξη.

Πότισμα – Λίπανση

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα πρέπει να ποτίζονται κυρίως την περίοδο που αναπτύσσονται, η οποία είναι από το τέλος της ανοιξης έως και τις αρχές του φθινοπώρου, και ελάχιστα όταν αναπαύονται τον χειμώνα. Ανάμεσα σε δυο διαδοχικά ποτίσματα αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει.

Η λίπανση γίνεται της περίοδο που τα φυτά αναπτύσσονται και ποτέ κατά την περίοδο ανάπαυσης. Το λίπασμα χρειάζεται να περιέχει λίγο άζωτο και πολύ φώσφορο και κάλιο.

Ασθένειες

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Τα συνηθέστερα είναι οι αφίδες, κοκκοειδή, τετράνυχοι, σαλιγκάρια και οι μύκητες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα φάρμακα για την καταπολέμηση τους.

Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!
Δείτε επίσης
Παρ’ όλο που ο ήλιος είναι απαραίτητος για τα φυτά,…