Φτιάξτε μόνοι σας κομπόστ για τον κήπο

Κομπόστ ονομάζεται το οργανικό υλικό που προέρχεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Η προσθήκη κομπόστ στο χώμα προσθέτει θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία στο έδαφος, τα οποία είναι απαραίτητα για να ευδοκιμήσουν τα φυτά, και αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το χώμα σας από το να προσθέσετε κόμποστ.

Πλεονεκτήματα της χρήσης κομπόστ

  • Τα φυτά γίνονται πιο ανθεκτικά στις διάφορες ασθένειες.
  • Η γεύση και το άρωμα των προϊόντων είναι καλύτερα.
  • Εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία.
  • Το έδαφος αερίζεται καλύτερα, με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.
  • Το έδαφος γίνεται πιο αφράτο και πορώδες και δουλεύουν καλύτερα οι μικροοργανισμοί.
  • Εξοικονομούμε πολύτιμο νερό..
  • Βοηθάμε τα ταλαιπωρημένα εδάφη να ξαναγίνουν οργανικά.
  • Ρυθμίζεται καλύτερα η θερμοκρασία. Το καλοκαίρι, το έδαφος είναι δροσερότερο και τον χειμώνα θερμότερο.

Υλικά κατάλληλα για σωστή κομποστοποίηση

Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στα «καφέ» υλικά όπως ξερά φύλλα, άχυρο, χαρτί, χαρτόνι και στα “πράσινα” υλικά όπως τα αποκόμματα χλόης, η κοπριά φυτοφάγων ζώων και φλούδες από φρούτα και λαχανικά.

Ξεκινήστε λοιπόν να γεμίζετε τον κάδο σας με διαδοχικές στρώσεις καφέ και πράσινων υλικών. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε την καλή υφή του μίγματος, τον καλό αερισμό του και την εξισορρόπηση της υγρασίας, αποτρέποντας την σήψη των υγρών πράσινων υλικών. Ψεκάστε την κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα. Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενα στρώματα καφέ και πράσινων υλικών μέχρι να γεμίσει ο κάδος.

Αν τα συστατικά είναι πολύ μεγάλα η αποσύνθεση θα επιβραδυνθεί. Τεμαχίσετε τα μεγάλα και τα ογκώδη υλικά σε μικρά κομματάκια ώστε να αναπτυχθούν περισσότεροι μικροοργανισμοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Η συνιστώμενη αναλογία καφέ-πράσινων υλικών είναι 2 προς 1. Αν υπάρξει τυχόν δυσοσμία αυτό σημαίνει ότι είτε το ποσοστό των «πράσινων» υλικών είναι υψηλότερο από ότι χρειάζεται, οπότε η σύσταση του σωρού γίνεται γλοιώδης, είτε ότι ο αερισμός είναι ελλιπής. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν προσθέσετε «καφέ» υλικά ώστε να απορροφηθεί η υγρασία και με την ανάμειξη του σωρού ώστε να βελτιωθεί ο αερισμός. Για ακόμα πιο ευχάριστη μυρωδιά, μπορείτε να ρίξετε στον κάδο κομποστοποίησης γαρίφαλο σε σκόνη η γενικά οποιαδήποτε μπαχαρικό προτιμάτε.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι ο ζεόλιθος και ποια η χρήση του στον κήπο

«Καφέ» υλικά

  • Ξερά φύλλα από φυτά και δέντρα
  • Σανό και άχυρο
  • Ξεραμένη χλόη
  • Χαρτί και χαρτόνι
  • Ξυλώδη κλαδιά
  • Τσόφλια από αυγά
  • Φακελάκια τσαγιού
  • Ροκανίδια ξύλου σε μικρές ποσότητες (όχι εμποτισμένης ξυλείας)
  • Ρολό τουαλέτας
  • Υπολείμματα καφέ και τσαγιού
  • Άχυρο

«Πράσινα» υλικά

  • Φλούδες από φρούτα και λαχανικά
  • Μαραμένα λουλούδια
  • Κλαδιά δέντρων και θάμνων
  • Κομμένο γρασίδι από χλοοτάπητες
  • Κοπριά από φυτοφάγα ζώα

Ζιζάνια και αγριόχορτα, αρκεί να μην έχουν ώριμους σπόρους
Στάχτη από φυσικό ξύλο, μη εμποτισμένο σε χημικά
Πριονίδια ξύλου σε μικρή ποσότητα, μη εμποτισμένα σε χημικά
Φυτικά υπολείμματα κουζίνας που να μην περιέχουν έλαια

Τι να μην προσθέτετε στο κομπόστ σας

Η προσθήκη ορισμένων υλικών απλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους.

Άλλα υλικά, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνο λόγω ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας. Ανθρώπινα περιττώματα ή περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, όλα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν στο σωρό του κόμποστ σας.

  • Κρέας και τα κόκαλα
  • Ψωμί
  • Πουλερικά και ψάρια
  • Υπολείμματα φαγητών
  • Κρόκοι αυγών
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Περιττώματα
  • Πέτρες
  • Επεξεργασμένα ξύλα
  • Αντικέιμενα μεταλλικά/πλαστικά/γυάλινα
  • Τυπωμένο χαρτί
  • Άρρωστα φυτά

Πως θα φτιάξετε κάδο κομποστοποίησης

Ένας τέτοιος κάδος μπορεί πολύ εύκολα να κατασκευαστεί με ξύλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές παλέτες. Καρφώστε τα σανίδια μεταξύ τους αφήνοντας κενό ενός εκατοστού έτσι ώστε να αερίζεται σωστά η σωρός. Ο κάδος πρέπει να τοποθετηθεί στο έδαφος, αφού πρώτα έχει σκαλιστεί το χώμα για να επιτρέψουμε στους γεωσκώληκες να ανέβουν στη σωρό. Επιλέξτε ένα προσιτό σημείο του κήπου όπου δε θα ενοχλεί εσάς ή τους γείτονες, η ύπαρξη του κάδου κομποστοποίησης. Ένα επίπεδο σκιερό μέρος είναι ιδανικό. Η παρουσία του ήλιου όμως δεν επηρεάζει την κομποστοποίηση.

Για να έχετε πάντοτε έτοιμο λίπασμα για τον κήπο, μπορείτε να κατασκευάσετε δυο δοχεία ή να διαιρέσετε το ένα σε δυο μικρότερα. Έτσι μπορείτε να έχετε χωριστά το ώριμο κομπόστ από την υπόλοιπη σωρό και να το αφαιρείται όταν χρειάζεται ανακάτωμα ή ανάμιξη και των δύο.

Το ιδανικό μέγεθος για κάδο κομποστοποίησης είναι 1×1 μέτρο με ύψος περίπου 1 μέτρο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα αερισμού. Ένας απλός κάδος κομποστοποίησης μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα αλλά υπάρχουν και κάδοι οικιακής κομποστοποίησης εμπορίου.

Οι κάδοι κομποστοποίησης του εμπορίου είναι συνήθως πλαστικοί με σχήμα κυβικό ή κυλινδρικό. Οι περισσότεροι έχουν αεραγωγούς στα τοιχώματα τους για να επιτρέπουν το σωστό αερισμού του κομπόστ.

Διαβάστε επίσης  Προστασία φυτών από κρύο και παγετό

Δείτε εδώ έναν πλαστικό κάδο κομποστοποίησης για το μπαλκόνι Είναι ιδανικός για περιπτώσεις που ο χώρος είναι περιορισμένος και χωράει άνετα και στο ντουλάπι της κουζίνας.

Εδώ μπορείτε να δείτε διάφορα μεγέθη από κάδους κομποστοποίησης, από μικρούς για το μπαλκόνι, μέχρι και μεγάλους για τον κήπο, όπως και ένα εργαλείο αερισμού και ανάδευσης του κομπόστ.

Διαδικασία κομποστοποίησης

Μόλις γεμίσετε τον κάδο, ανακατεύετε τη σωρό με ένα ξύλο κάθε 3 με 6 ημέρες. Έτσι επιτυγχάνεται ο σωστός αερισμός και η ανάμειξη των υλικών από τις άκρες στο κέντρο όπου και η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Το συχνό ανακάτεμα και η προσθήκη «καφέ» υλικών που δημιουργούν όγκο βελτιώνει τον αερισμό.

Η κατάλληλη θερμοκρασία που πρέπει να έχει το κομπόστ όταν είναι έτοιμο είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα κομπόστ σε μια πλαστική σακούλα την οποία θα σφραγίσετε. Αν δεν διαπιστώσετε καθόλου υγρασία και δεν αναγνωρίζεται κανένα από τα αρχικά συστατικά, τότε το κομπόστ σας είναι έτοιμο.

Ανάλογα τις συνθήκες και τα υλικά, για να είναι έτοιμο το κομπόστ θα χρειαστεί να περάσουν από 20 ημέρες μέχρι ακόμα και έξι μήνες. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος.

κομπόστ έτοιμο για χρήση

Χρησιμοποίηση κομπόστ

Το κομπόστ είναι ιδανικό πρόσθετο για το χώμα όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο ώριμο κομπόστ. Αν δεν το τηρήσετε αυτό, τότε οι μικροοργανισμοί θα κλέβουν θρεπτικά στοιχεία από τα φυτά σας, καθώς θα συνεχίσουν να αποσυνθέτουν το ατελές κομπόστ.

Συνιστάται η χρήση μίγματος που θα αποτελείται από ίδια ποσότητα κομπόστ και χώματος για γλάστρες και ζαρντινιέρες λουλουδιών. Για τα ξυλώδη φυτά και τους καλλωπιστικούς θάμνους, προσθέστε περίπου 3 εκατοστά κομπόστ στο ανώτατο στρώμα του χώματος. Για τα παρτέρια λουλουδιών, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε ίδια αναλογία κομπόστ και χώματος όταν δημιουργείτε τη βάση του παρτεριού, και έπειτα να προσθέσετε κομπόστ στην επιφάνεια του παρτεριού.

Τα φυτά, τα λουλούδια σας, τα λαχανικά και τα δέντρα θα σας δείχνουν την ευχαρίστηση τους με το να είναι πιο ισχυρά και υγιή από ποτέ.

Ακολουθήστε μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλος και στην ομάδα μας όπου μπορείτε να μας πείτε τι καλλιεργείτε στον κήπο σας, και να δημοσιεύσετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές!
Δείτε επίσης
Τα τερατάκια πάντα ήταν αγαπημένες φιγούρες μικρών και μεγάλων, παρ’όλο…